Απάντηση ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα σε επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής με θέμα: « Η απάντηση της Ελλάδας στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ» (29.03.13)

Πρωτολογία ΥΦΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Τσιάρα

Κύριε συνάδελφε, οι σκέψεις που εκφράσατε για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού νωρίτερα, θα έλεγα ότι αδικούν εσάς τον ίδιο. Σας αδικούν όχι γιατί απλά και μόνο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βλέπει και παρακολουθεί την ένταση και την αδιάκοπη προσπάθεια με την οποία εργάζεται ο Πρωθυπουργός, τουλάχιστον από τις τελευταίες εκλογές και μετά, αλλά κυρίως διότι βλέπει κανείς με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα, μέρα με τη μέρα και βήμα-βήμα, μπαίνει σε μια εντελώς διαφορετική τροχιά.

Αν μένει κανείς σε τέτοιου είδους κρίσεις, αντιλαμβάνεστε ότι το πρώτο το οποίο ενδεχομένως καταφέρνει είναι να βάλει κατά θεσμών. Τουλάχιστον ειδικά αυτήν την περίοδο η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια εντελώς διαφορετική θεώρηση. Είναι μια εποχή που πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να δούμε το μέλλον ως αδήριτη ανάγκη στήριξης των εθνικών μας επιλογών.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της ερώτησής σας, η ελληνική αντίδραση στις παραχωρήσεις αδειών τον Απρίλιο του 2012 από την τουρκική Κυβέρνηση προς την τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαίων, σε περιοχές που εμπίπτουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, υπήρξε άμεση και το ξέρουμε όλοι μας.

Έγιναν διαβήματα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά με επίδοση και σχετικών ρηματικών διακοινώσεων που απέρριψαν και αντέκρουσαν πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς, εν προκειμένω. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν εταίροι και σύμμαχοι στη Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά και στο ΝΑΤΟ. Επίσης, κατετέθη στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση, διά της οποίας η Ελλάδα ενημέρωσε τον Οργανισμό και τα αρμόδια όργανά του για τις τουρκικές παραχωρήσεις και τις ελληνικές θέσεις.

Η απαντητική ρηματική διακοίνωση της τουρκικής πλευράς επαναλαμβάνει, όπως εξάλλου αναμενόταν, τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας, αναφορικά με τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Οι όποιες τουρκικές ενέργειες διεκδίκησης υφαλοκρηπίδας σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας είναι ατελέσφορες, καθώς δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες στο μέτρο που αντιβαίνουν τους σχετικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Εμείς, πιστεύουμε ότι έχουν αντικρουστεί και αποκρούονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μόνο αποτέλεσμα της όποιας τέτοιας απόπειρας αμφισβήτησης ελληνικών δικαιωμάτων είναι η καλλιέργεια εντάσεων που δεν συνάδουν, βεβαίως, με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ειδικότερα δε, σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο, μιας και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, έχουμε πει –και το επαναλαμβάνουμε- ότι το Καστελόριζο δεν είναι ένα απομονωμένο νησί. Είναι ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα, ιστορικά, γεωγραφικά και διοικητικά των Δωδεκανήσων και –σύμφωνα με τις σαφέστατες διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας- το Καστελόριζο, όπως όλα τα νησιά, έχει πλήρη δικαιώματα για όλες τις θαλάσσιες ζώνες.

Είναι αυτονόητο πως το Υπουργείο Εξωτερικών, με γνώμονα πάντοτε την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διασφαλίζει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προβαίνοντας στις δέουσες, κατά περίπτωση, διπλωματικές ενέργειες προς κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων, εξετάζοντας προσεκτικά και αξιολογώντας ενδελεχώς όλες τις προβλεπόμενες δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα –το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε- εργάζεται συστηματικά για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και επιδιώκει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Τουρκίας, σχέσεις όμως –και το τονίζουμε αυτό- που θα αναπτύσσονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.

Ειλικρινής και έμπρακτη ανταπόκριση και της άλλης πλευράς, στη βάση βεβαίως των ίδιων αρχών, συνιστά προϋπόθεση για την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση των διμερών μας σχέσεων και αυτό εμείς το καθιστούμε σαφές προς τους Τούρκους συνομιλητές μας, χωρίς περιστροφές και με κάθε ευκαιρία.

Δευτερολογία ΥΦΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Τσιάρα

Κύριε συνάδελφε, λυπάμαι, γιατί θα επαναλάβω αυτό που διατύπωσα νωρίτερα ως άποψη.

Αδικείτε τον εαυτό σας. Προφανώς, δεν είδατε και δεν καταλάβατε τίποτα απ’ αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα κι ενώ και η ελληνική κοινή γνώμη είναι εμβρόντητη μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως αντίστοιχες καταστάσεις θα ήταν απολύτως καταστροφικές για την ελληνική κοινωνία, εσείς επαναλαμβάνετε έναν πολιτικό λόγο, ο οποίος τουλάχιστον από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας έχει προφανώς αποκηρυχθεί.

Επιπλέον, κάνετε ένα δεύτερο λάθος. Βλέπετε ότι τουλάχιστον σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας υπάρχει πάντα άμεση, σαφής και ξεκάθαρη απάντηση. Κι αυτό έγινε ακόμη και χθες. Τώρα, αν η απάντηση ήταν στα αγγλικά -μιας και μιλάμε για μία, αν θέλετε, συνεννόηση, η οποία γίνεται σ’ ένα άλλο επίπεδο- προφανώς δεν είναι το μεμπτό σημείο της όλης συζήτησης.

Θα προτιμούσα πραγματικά ή μάλλον θα ήταν περισσότερο γενναίο από τη δική σας πλευρά να επικαλεστείτε τον σαφή, άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο που το Υπουργείο Εξωτερικών ή κι ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου.

Θα ήταν πολύ γενναίο από τη δική σας πλευρά και προφανώς θα ήταν και ένα βήμα μπροστά για το πολιτικό μας σύστημα, αν μπορούσαμε να δεχθούμε έστω τις όποιες θετικές ενέργειες ή τις θετικές επιλογές από την πλευρά –αν θέλετε- των στελεχών της Κυβέρνησης.

Προφανώς είναι μια δύσκολη εποχή, προφανώς δεν γίνονται όλα όπως θέλουμε, αλλά σκεφτείτε ποιες θα ήταν οι εξελίξεις, με γνώμονα βεβαίως αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα, αν για τη χώρα μας είχαμε ενδεχομένως διαφορετικές ή λάθος επιλογές.

Σας επαναλαμβάνω ότι εδώ δικαιώνεται για άλλη μια φορά η συγκεκριμένη θέση και στάση του Πρωθυπουργού, ο οποίος προτίμησε μέσα από μια πολύ δύσκολη συγκυρία να οδηγήσει τουλάχιστον την πατρίδα μας, τη χώρα μας, με τη συνεννόηση και των άλλων πολιτικών παρατάξεων, που συνεργάζονται σ’ αυτή την Κυβέρνηση, σε έναν τόπο ασφαλή, όπου δεν θα ζούσαμε ή δεν θα ζήσουμε γεγονότα όπως αυτά της Κύπρου της προηγούμενης εβδομάδος.

Η εξωτερική μας πολιτική -σας το έχω πει κι άλλες φορές- ασκείται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αξιοποιώντας πλήρως το συγκεκριμένο θεσμικό οπλοστάσιο που υπάρχει και δημιουργώντας παράλληλα περιφερειακές συμμαχίες, που εμείς πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε ένα εξαιρετικά ρευστό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Υπάρχει αμφισβήτηση γι’ αυτό; Δεν το βλέπει κανείς γύρω μας ότι αυτό συμβαίνει; Δεν πρέπει λοιπόν να έχουμε μια ενιαία φωνή και μια ενιαία στάση απέναντι σε ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας; Σας επαναλαμβάνω το ερώτημα για άλλη μια φορά: Εσείς δεν κρίνατε θετικά τη στάση του Υπουργού Εξωτερικών χθες, όταν με τόσο άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο απάντησε στις προκλητικές, ανυπόστατες και αδιανόητες δηλώσεις Νταβούτογλου;

Προφανώς, μας κρίνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη.

Με τη συγκεκριμένη χώρα, με την Τουρκία –τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές- έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου και έχουν γίνει ακόμη και στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη. Πολλοί τομείς έχουν εξελιχθεί στο επίπεδο ή, αν θέλετε, στην κατεύθυνση συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Αν με ρωτήσετε, βεβαίως, θα σας πω ότι η πρόοδος παραδείγματος χάριν σε τομείς, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, προφανώς δεν επαρκεί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για εμάς το ζητούμενο είναι να πάψουν οριστικά όλες οι προκλητικές ενέργειες, όλες οι απειλές πολέμου, οι παραβιάσεις και οι παραβατικές συμπεριφορές. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι θα εφησυχάσουμε. Βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση για την άμεση και αποτελεσματική υπεράσπιση της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτό είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι οι σκέψεις ή οι κρίσεις προφανώς είναι για την κοινωνία και τους πολίτες που μας παρακολουθούν και βεβαίως εμείς είμαστε οι διαμορφωτές αυτών των διαφορετικών τάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές από την πλευρά της Τουρκίας σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και στις επιβεβλημένες -αν θέλετε- σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ χωρών συμμαχικών και ενδεχομένως μελλοντικών εταίρων. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα και αυτό είναι το πλαίσιο των ενεργειών μας για την προάσπιση -μιας και με ρωτήσατε σχετικά- των ελληνικών δικαιωμάτων και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.

30 Μαρτίου, 2013