Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στην παρουσίαση της έκδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών «Οι Έλληνες Δίκαιοι των Εθνών»

«Τίποτε δε σβήνει: τα καραβάνια, η δουλειά, ο εγκλεισμός, οι παράγκες, οι αρρώστιες, το κρύο, η έλλειψη ύπνου, η πείνα, οι ταπεινώσεις, η κτηνωδία, τα χτυπήματα, οι κραυγές, τίποτε δε μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί… Δε θα ξεχάσω ποτέ. Εκεί, κάτω στις γερμανικές πεδιάδες, εκτείνονται πλέον απογυμνωμένοι χώροι όπου επικρατεί η σιωπή. Αυτό είναι το φοβερό βάρος του κενού που η λήθη δεν έχει το δικαίωμα να γεμίσει και όπου η μνήμη των ζωντανών θα κατοικεί για πάντα».

Με αυτά τα συγκινητικά λόγια της Γαλλοεβραίας πολιτικού Σιμόν Βέιλ, επιζήσασας του κολαστηρίου του Άουσβιτς, επιτρέψτε μου να χαιρετίσω τη νέα και πολύ σημαντική εκδοτική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία συμπληρώνει την τριλογία εκδόσεων που ξεκίνησε το 2000, προκειμένου να αναδείξει τη συμβολή των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της χώρας στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας. Η συγκεκριμένη εκδοτική πρωτοβουλία δείχνει αναμφισβήτητα ότι στην Ελλάδα υπάρχει μνήμη, παράδοση, σημεία αναφοράς και μέτρα αξιών, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, απαισιόδοξη και μεμψίμοιρη.

Με αφορμή την παρουσίαση της συγκεκριμένης έκδοσης, βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, περιφρουρώντας την απέναντι στην απειλή της άγνοιας, της λήθης, της παραχάραξης, της διαστρέβλωσης όλων εκείνων των γεγονότων που έριξαν βαριά τη σκιά τους στην Ευρώπη και την πατρίδα μας. Ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου άνθησε η πολυπληθέστερη σεφαραδίτικη κοινότητα της Ευρώπης, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές, ακόμα και μετά το σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό της, καθώς από τους 56.000 Έλληνες Εβραίους σώθηκαν μόλις 1950.

Οι 327 Έλληνες πολίτες που φέρουν τον τιμητικό τίτλο του Δικαίου των Εθνών, δε γεννήθηκαν ήρωες, γεννήθηκαν όμως άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης. Αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ψυχής εκείνων των απλών ανθρώπων, η συγκεκριμένη έκδοση ρίχνει φως σε μια ελάχιστα γνωστή έως τώρα σελίδα της εθνικής μας ιστορίας. Ταυτόχρονα στέλνει ένα μήνυμα στη νέα γενιά που δυστυχώς στις μέρες μας γίνεται δέκτης κηρυγμάτων μίσους, ρατσισμού, αντισημιτισμού, μη ανοχής στη διαφορετικότητα του άλλου.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα, ως ενεργό μέλος Διεθνών Οργανισμών και της Διεθνούς Συμμαχίας για τη διδασκαλία και διατήρηση ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος, παραμένει πιστή στη δέσμευση της να μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τη δημοκρατία και την ελευθερία της σκέψης, όχι μόνο στο έδαφός της αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, στον 21ο αιώνα, δε μπορούμε να έχουμε καμιά δικαιολογία. Διαθέτουμε πλέον τη γνώση. Εκείνο που οφείλουμε να επιδεικνύουμε καθημερινά είναι η βούληση να μην ξεχάσουμε. Η θέληση να αγωνιστούμε κατά της λήθης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

17 Μαΐου, 2016