Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας συμμετείχε σήμερα στο Ελληνορωσικό Συνέδριο για τον Τουρισμό, το οποίο διοργανώθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.
«Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να εκπροσωπώ το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση. Ο συντονιστής ανέφερε προηγουμένως ότι η Υπουργός Τουρισμού έχει απευθείας γραμμή με τον Πρωθυπουργό. Εγώ θα προσέθετα ότι υπάρχει και απευθείας γραμμή μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών και Υπουργείου Τουρισμού και αυτό για δύο λόγους: Για τον προφανή λόγο ότι ο τουριστικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και γιατί στο Υπουργείο Εξωτερικών θεωρούμε τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία ως σχέσεις στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα τώρα που στον περίγυρό μας υπάρχει μεγάλη αστάθεια. Πέραν των ιστορικών δεσμών, στους οποίους αναφέρθηκε και η κυρία Υπουργός, υπάρχουν πάρα πολλοί σημαντικοί λόγοι, οι οποίοι μας υποδεικνύουν ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι στρατηγικής σημασίας.
Γι’ αυτό λοιπόν εμείς θεωρούμε τον τουρισμό και σαν ένα μοχλό οικονομικής ανάκαμψης, αλλά επίσης και σαν ένα τρόπο εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών, διότι οι τουρίστες που έρχονται εδώ και οι Έλληνες που πηγαίνουν σαν τουρίστες στη Ρωσία, πέραν των άλλων, δημιουργούν και δεσμούς μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, δημιουργούν ακόμα και προϋποθέσεις, περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρηματικών συνεργασιών.
Αυτή μας την πεποίθηση και αυτή μας την αρχή την εφαρμόζουμε όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά προσπαθούμε και έχουμε πετύχει αρκετά, να συμβάλλουμε θετικά στην προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας. Η Ελλάδα είχε ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της συμφωνίας διευκολύνσεων για τις θεωρήσεις διαβατηρίων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας το 2007. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες με στόχο, την πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, κάτι όμως που δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε μόνοι μας, αλλά στα πλαίσια του υφιστάμενου κοινοτικού κεκτημένου, το οποίο μας υποχρεώνει να σεβόμαστε κοινούς κανόνες. Εξαντλούμε όμως όλα τα περιθώρια διευκολύνσεων για να μπορούν οι Ρώσοι φίλοι μας να έρχονται πιο εύκολα στην Ελλάδα.
Όπως θα ξέρετε, κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στο Schengen, είναι υποχρεωμένο να τηρεί κοινούς κανόνες. Τους κανόνες αυτούς η Ελλάδα τους τηρεί, αλλά μέσα στα πλαίσια αυτά, προσπαθεί να διευκολύνει όσο μπορεί. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάντα οδηγίες σε όλες τις προξενικές μας αρχές, και στη Ρωσία και στις άλλες χώρες, ώστε η θεώρηση διαβατηρίων να δίνεται στο συντομότερο χρονικό διάστημα, σε 48 ώρες. Από στατιστικά στοιχεία, γνωρίζουμε ότι οι προξενικές μας αρχές στη Ρωσία είναι από τις πιο γρήγορες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές στην παροχή θεωρήσεων διαβατηρίων. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο ιδιωτικών παρόχων, ιδιωτικών εταιριών οι οποίες μας διευκολύνουν και διευκολύνουν τους Ρώσους τουρίστες στο να λαμβάνουν θεώρηση διαβατηρίων. Έχουμε αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους εξωτερικούς παρόχους σε 16 πόλεις στη Ρωσία, το οποίο σημαίνει ότι ο υποψήφιος τουρίστας δε χρειάζεται να μεταβεί στο προξενείο, το οποίο μπορεί να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να γίνει μέσω αυτού του εξωτερικού παρόχου υπηρεσιών, με τον οποίο συνεργάζεται το προξενείο μας.
Έχουμε δώσει οδηγίες και τις επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ταξιδιώτες καλής πίστης, δηλαδή επιχειρηματίες, άτομα εγνωσμένου κοινωνικού και οικονομικού κύρους, πανεπιστημιακοί ή ερευνητές, ώστε να τους χορηγείται καταρχήν θεώρηση πολλαπλών εισόδων μακράς διαρκείας, ισχύος έξι μηνών έως πέντε ετών. Επίσης, δίνονται οδηγίες και εφαρμόζονται για την πλήρη εκμετάλλευση και εφαρμογή της δυνατότητας εξαίρεσης από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας των αιτούντων. Ειδικότερα στη Ρωσία, οι ελληνικές προξενικές αρχές, κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων ως προς την ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων.
Αξιοποιούμε στο έπακρο τη δυνατότητα που μας παρέχει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Θεωρήσεων για τη συνεργασία με αξιόπιστους και φερέγγυους εμπορικούς μεσολαβητές. Είναι χαρακτηριστικό, παραδείγματος χάρη, ότι το Γενικό Προξενείο Μόσχας διαπιστεύει κάθε χρόνο και συνεργάζεται με 141 ταξιδιωτικά πρακτορεία της περιοχής της αρμοδιότητάς του, γεγονός το οποίο διευκολύνει πάρα πολύ την ομαδική παροχή θεωρήσεων διαβατηρίων. Τα Γενικά Προξενεία Πετρούπολης και Νοβοροσίσκ έχουν συμφωνίες τέτοιου είδους με 47 και 14 ταξιδιωτικά πρακτορεία αντίστοιχα.
Επίσης, σαν μία πρόσθετη εκδήλωση του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Ελλάδας για την περαιτέρω διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων, η χώρα μας βρίσκεται σε συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για την υπογραφή σχεδίου κοινής δήλωσης –joint declaration– με την οποία η ελληνική και η ρωσική πλευρά εκφράζουν την πρόθεσή τους για ενδυνάμωση της συνεργασίας τους σε θέματα κινητικότητας και στην οποία περιλαμβάνονται και τα θέματα άμεσου ρωσικού ενδιαφέροντος, όπως η υποχρέωση να χορηγούν οι αρχές θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων μεγάλης διάρκειας.
Παρακολουθούμε στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις αναφορικά με τον κατάλογο των συμφωνηθέντων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, τα κοινά βήματα –common steps όπως λέγονται–, τα οποία θα οδηγήσουν στην κατάργηση των θεωρήσεων μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. Εδώ θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που έχουμε ήδη δηλώσει, ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση αυτού του σημαντικού ζητήματος.
Νομίζω ότι και οι στατιστικές για την παροχή θεωρήσεων διαβατηρίων του 2012 αποδεικνύουν ότι στα στενά πράγματι πλαίσια, τα οποία επιβάλλονται από τους κοινοτικούς κανόνες, η Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα, περιμένοντας την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων.
Επιτρέψτε μου, τελειώνοντας, να επαναλάβω και εγώ και να ευχαριστήσω τον προλαλήσαντα για τις ευχές τις οποίες έδωσε για τη γρήγορη ανάκαμψη και έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, βρίσκεται σε μία σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει εξασφαλιστεί, η αναχρηματοδότηση των τραπεζών και το δάνειο, το οποίο έλαβε η χώρα μας από τους εταίρους, εξασφαλίζει τη ρευστότητα η οποία είναι αναγκαία για να μειωθεί η ύφεση και σε δεύτερο στάδιο να υπάρξει ανάκαμψη. Ήδη φαίνονται τα πρώτα πολύ θετικά σημάδια στην πορεία αυτή της ανάκαμψης. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, θα έχει ίσως φέτος, αλλά το αργότερο του χρόνου, πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Βλέπουμε επίσης ότι παρόλη τη γενικευμένη παγκόσμια ύφεση, υπάρχει και ανάπτυξη των εξαγωγών και προς τη Ρωσία και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Νομίζω λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία πορεία ανάκαμψης, η οποία θα είναι μεν δύσκολη, αλλά θα είναι οριστική. Και μιας και η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στο ΕΣΠΑ, να σας ενημερώσω ότι στις διαπραγματεύσεις που τελείωσαν μόλις προχθές για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, κάτι πολύ σημαντικό διότι, με δεδομένη τη λιτότητα στον εθνικό προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ειδικά για την Αττική, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και την ανεργία, πέραν των κονδυλίων τα οποία εδικαιούτο η περιφέρεια της Αττικής με βάση τους κοινούς κανόνες, οι οποίοι είναι αρκετά πολύπλοκοι, δε θα σας τους εξηγήσω τώρα, πέραν όμως των χρημάτων τα οποία δικαιούται με την κανονική κατανομή η Αττική, κατορθώσαμε να πάρουμε επιπλέον σαν κατ’ εξαίρεση βοήθεια 1,35 δισεκατομμύρια Ευρώ για την επταετία για την περιοχή της Αττικής.
Νομίζω λοιπόν ότι, παρόλο που οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Ρώσους φίλους μας, οι οποίοι ειλικρινά ενδιαφέρονται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ότι βρισκόμαστε στον καλό δρόμο.
Ευχαριστώ πολύ».
10 Φεβρουαρίου, 2013