Σημεία Ομιλίας ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο Επιχειρηματικό Φόρουμ του Ελληνο-Αζερικού Επιμελητηρίου (Μπακού, 06.03.2013)

«Για τη χώρα μας, η περιοχή της Κασπίας είναι στρατηγικής σημασίας και θεωρούμε ότι το Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της Ε.Ε. και, στο πλαίσιο αυτής, την ανάπτυξη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αποτελεί ένα ακόμη πεδίο συνεργασίας. Όπως γνωρίζετε, το πρώτο εξάμηνο του 2014, η χώρα μας θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά το διάστημα αυτό, θα αρχίσει και η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο 2013, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Και με αυτή την ευκαιρία, η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλει στην συνέχιση και αξιοποίηση της δυναμικής των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν.»

«Η Ελληνική Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Η ανάπτυξη στηρίζεται με σειρά μέτρων που περιέχονται στον νέο επενδυτικό νόμο και με την ένταξη σε αυτόν βιώσιμων προγραμμάτων -όπως στον τομέα τουρισμού- έργων υποδομών, πράσινης ανάπτυξης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Στην προσπάθειά μας για την έξοδο από την κρίση θα συμβάλει και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Μεσογειακών και των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Στο μεγάλο γεωγραφικό αυτό χώρο, η χώρα μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών με άλλες χώρες, καθώς και ένας υπολογίσιμος εταίρος για τη στήριξη και ενίσχυση της προσπάθειας των γειτόνων μας να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και να δημιουργήσουν αξιόπιστους θεσμούς σε οικονομικό επίπεδο.»

«Σε ό,τι αφορά τους ειδικότερους τομείς της συνεργασίας μας, όπως γνωρίζετε, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο των διμερών οικονομικών μας σχέσεων και επιθυμούμε την εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας πολύ καλής συνεργασίας με την χώρα σας.»

«Είναι γεγονός ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου καθώς και η γειτνίασή της με την Ν.Α Ευρώπη, την καθιστά, εκ των πραγμάτων, χώρα με ενεργό συμμετοχή στις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις. Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού, με την διασύνδεση δικτύων φυσικού αερίου που, αναβαθμίζουν την σημασία της συμμετοχής της στον ευρύτερο στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τονώνουν την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια προσελκύοντας επενδύσεις.»

«Η Ελλάδα διαθέτει τεχνογνωσία τόσο στη διύλιση πετρελαίου, όσο και στον τομέα των ΑΠΕ. Εκτός, λοιπόν, της προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και πράσινης ανάπτυξης.»

«Σε ότι αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, η συνεργασία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής και για τις δύο πλευρές. Οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, με την σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτουν, έχουν τα εφόδια να συμμετάσχουν –μαζί με αζερικές εταιρείες- στην υλοποίηση κατασκευών μεγάλης κλίμακας, όπως οδικών αξόνων, ξενοδοχείων και εξοπλισμού των, υδροηλεκτρικών σταθμών και ενεργειακών εγκαταστάσεων, είτε στο έδαφος των δύο χωρών, είτε σε τρίτες χώρες.»

«Ως προς τη συνεργασία μας στον αγροτικό τομέα, θεωρούμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Όπως, ήδη, γνωρίζετε, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα, ελαιόλαδο, οίνος) αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες και θα μπορούσαν κάλλιστα να βρουν θέσεις στην αζερική αγορά.»

«Δυνατότητες συνεργασίας διαφαίνονται και στον τομέα της υγείας, κυρίως μέσω ανταλλαγής εμπειριών, συνεργασίας στην φαρμακευτική βιομηχανία και ίδρυσης διαγνωστικών ιατρικών κέντρων.»

«Στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, εύχομαι όπως η υπογραφείσα Συμφωνία για την Εμπορική Ναυτιλία το 2011, να αποτελέσει εφαλτήριο για στενότερη συνεργασία.»

«Στον τομέα των επικοινωνιών και τεχνολογιών πληροφορικής, η θέση σε ισχύ, την 13.5.2011 της σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη την 16.02.2009 θα δώσει το έναυσμα για μια εποικοδομητική και μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τα δύο κράτη όσο και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.»

«Επιθυμούμε, επίσης, επέκταση της συνεργασίας στην υλοποίηση προγραμμάτων διδυμοποίησης (Twinning projects). Η Ελλάδα διαθέτει ευρεία εμπειρία, που αποκτήθηκε από την υλοποίηση πολλών τέτοιων προγραμμάτων σε διάφορες χώρες και μπορεί να μεταφέρει τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς.»

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερα από 17 εκατομμύρια τουρίστες. Έχοντας μια μακρόχρονη και σοβαρή εμπειρία στον τομέα αυτό, μπορούμε να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας στο Αζερμπαϊτζάν, εφ’όσον αυτό μας ζητηθεί. Περαιτέρω, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η αζερική τουριστική αγορά είναι επίσης ενδιαφέρουσα για τη χώρα μας. Η έναρξη πτήσεων της Aegean Airlines, μεταξύ Αθηνών – Μπακού την 28.05.2013, θα συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τις δύο χώρες και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μελών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.»

6 Μαρτίου, 2013