ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κ. Γεροντόπουλε, τι φοβάται η Αθήνα από αυτήν την κλιμάκωση στη γειτονιά μας και βεβαίως ποια είναι η στάση που θα κρατήσει;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η μια σταθερή νησίδα ασφαλείας στην φλεγόμενη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, εξακολουθούν να είναι οι μόνες περιοχές, στις οποίες μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Βλέπετε ότι γεωστρατηγικά η θέση της χώρας μας διευρύνεται και εκείνο που εμείς οφείλουμε να κάνουμε, είναι να αξιοποιήσουμε τις σημερινές περιστάσεις, υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα θα παράσχουμε μια βοήθεια στα πλαίσια των συμμαχικών μας υποχρεώσεων, με κάποια «ανταλλάγματα», απ’ ό,τι καταλαβαίνω;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας έχει ζητηθεί τίποτε ως τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είναι ξεκάθαρο αυτό; Γιατί υπήρξαν πληροφορίες στην αρχή της εβδομάδας ότι υπήρξε μια, άτυπη έστω, κρούση για συνδρομή.
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας έχει ζητηθεί. Επομένως να λέμε ότι θα παράσχουμε ή δεν θα παράσχουμε, χωρίς να μας έχει ζητηθεί, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, πολιτικά, δεν βοηθάει τα συμφέροντά μας. Γι’ αυτόν τον λόγο κι εμείς λέμε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή την ώρα είναι το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να βελτιώσει τη θέση της στην περιοχή και, επίσης, το πώς θα μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντά μας στην περιοχή. Έχουμε Πατριαρχεία, έχουμε Ελληνισμό, Ομογένεια, η οποία θέλουμε να βγει ασφαλής μέσα απ’ αυτή την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει κάποια ανταλλάγματα, παραχωρώντας κάποιες διευκολύνσεις, για παράδειγμα με τις βάσεις της;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα ανεξάρτητα από την κρίση που υπάρχει σήμερα προσπαθεί με κάθε τρόπο να προάγει τα συμφέροντά της. Βλέπετε ότι προγραμματίζεται ένα ταξίδι του κ. Βενιζέλου για την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο, το οποίο έχει ως στόχο η Ελλάδα να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους με τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με το θέμα των προσφύγων, σας απασχολεί η ενίσχυση του προσφυγικού ρεύματος;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφέστατα. Και βλέπετε ότι και συσκέψεις έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα και θα δείτε ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν σημειώματα, οδηγίες για τους Έλληνες ομογενείς που ζουν σ’ αυτή την περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, θα ζητήσετε βοήθεια από την Ε.Ε. για το θέμα των προσφύγων; Δηλαδή ότι, αν τελικώς υποστούμε μεγάλη πίεση τα σύνορά μας, θα θέσετε το θέμα σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρώπη για να έρθουν πιθανότατα κάποια κλιμάκια στα θαλάσσια σύνορά μας;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: κ. Τρουπή, η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να μπορέσει να διασφαλίσει τα σύνορά της. Η Ελλάδα είναι πάντοτε η πρώτη χώρα της Ε.Ε., η οποία υφίσταται τις συνέπειες των μαζικών κυμάτων μετανάστευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας λένε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί, εάν χρειαστεί, τις διεθνείς υποχρεώσεις της και θα επιτρέψει τη διέλευση των νατοϊκών δυνάμεων. Η δική μου ερώτηση είναι ότι, σε περίπτωση που ταχθεί η Ελλάδα με τις επιλογές της Δύσης, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη Ρωσία και την Κίνα, χώρες που αυτή την στιγμή είναι οικονομικά πανίσχυρες, σε αντίθεση με τη Δύση, που είναι οικονομικά εξασθενημένη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ένα τέτοιο κόστος;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, στη διεθνή πολιτική χρειάζεται πάντοτε να έχεις πάντοτε μια σταθερή θέση αλλά και να τείνεις πάντοτε και χείρα φιλίας προς όλους τους άλλους. Η Ελλάδα δεν έχει κλείσει ποτέ τις πόρτες της σε κανέναν και συνεργαζόμαστε με όλους, και σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλα επίπεδα, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Υπουργείο Εξωτερικών, μιλάτε με τους Έλληνες της Συρίας, είσαστε σε επικοινωνία; Τι σας λένε; Θέλουν να φύγουν από την χώρα ή απλώς ανησυχούν;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους. Κάποιοι από αυτούς σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Κάποιοι σκέφτονται να παραμείνουν. Δεν είναι όλες οι οικογένειες το ίδιο. Και πάνω απ’ όλα σας λέω, ενδιαφερόμαστε γιατί υπάρχει εκεί πέρα το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Ο κ. Βενιζέλος είχε μάλιστα, προχθές, μια επαφή με τον Πατριάρχη Αντιοχείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετοιμάζεται κάποια επιχείρηση για μεταφορά των Ελλήνων ;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι έτοιμο αν προκύψει κάποιο θέμα. Αρκεί να σας πω ότι στο Χαλέπι, το Άμισθο Προξενείο της Ελλάδας εξακολουθεί να λειτουργεί. Μέσω των τηλεφωνικών γραμμών που υπάρχουν και μέσω του Ίντερνετ, υπάρχει διαρκής επαφή με τους Έλληνες στη Συρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για πόσους Έλληνες μιλάμε;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κάποιες εκατοντάδες και είναι κυρίως μικτές οικογένειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Από εκεί και πέρα, χθες, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Άμυνας κ. Αβραμόπουλο.
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται αυτή την ώρα να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και αυτό το εξετάζουν από κοινού και το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Αμύνης και όλα τα Υπουργεία και βεβαίως ο Πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και βλέπετε τις διαρκείς επαφές του Πρωθυπουργού με όλους τους Υπουργούς. Ο Υπουργός δεν κάνει κάτι αν δεν ενημερώσει και ενημερωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές. Άλλη το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλη το Υπουργείο Αμύνης.
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές. Τώρα αν κάποιες φορές, ειπωθεί κάτι περισσότερο, κάτι λιγότερο, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές οι γραμμές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην ξεχνάμε ότι είναι και μια κυβέρνηση που αποτελείται από δυο κόμματα. Άρα είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, διαφορετικές αποχρώσεις.
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το λιγότερο. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσαμε να έχουμε ενιαία γραμμή, ανεξαρτήτως κομμάτων, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δράττομαι της ευκαιρίας, κ. Υπουργέ, να σας ρωτήσω για την οικονομία μιας και είστε και πολιτικό στέλεχος. Έχουμε την τρόικα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, που έρχεται στην Ελλάδα. Πώς πάμε εκεί; Βλέπετε να περνάμε τον «κάβο» των τελευταίων μηνών;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε καταλάβει οι Έλληνες ότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να καταλάβουμε και εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά ότι δεν μπορούμε να ρίξουμε άλλα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων. Φτάνουμε προς το τέλος. Μην ξεχνάτε ότι το πρόγραμμα τελειώνει, πιθανότατα αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση με την τρόικα και θα γίνουν οι τελευταίες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα, μέχρι τώρα, ό,τι έχει υποσχεθεί το έχει τηρήσει, τις μνημονιακές υποχρεώσεις, κατά το μεγαλύτερο μέρος, τις έχει εκπληρώσει. Πιστεύω λοιπόν ότι η τρόικα καταλαβαίνει. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις στο εξωτερικό για το πόσο αυτή η συνταγή ήταν σωστή ή όχι. Θεωρώ λοιπόν ότι και σε αυτή τη διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του, ο κ. Στουρνάρας και το δικό του επιτελείο, θα τα καταφέρουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ήταν σωστή η συνταγή, κ. Υπουργέ;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπετε ότι έχουν γίνει συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα, δεν το θέτω εγώ στο τραπέζι. Το έχουν θέσει στο εξωτερικό και οι συζητήσεις αυτές συνεχίζουν και γίνονται. Κατά τη δική μου γνώμη, σημασία έχει να βγούμε πλέον από αυτό το αδιέξοδο. Όλα τα υπόλοιπα είναι για την Ιστορία. Τώρα να μπορέσουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από αυτό το αδιέξοδο, επιτέλους να μπορέσουμε να κοιτάξουμε όλους τους υπόλοιπους στα μάτια. Γιατί η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, αρκεί να πετύχουμε κάποιους στόχους τους οποίους έχουμε βάλει. Και βλέπετε ότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος κινείται σε όλα τα μέρη του πλανήτη, έχει κατορθώσει να αποκαταστήσει τη διεθνή εικόνα της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε νέα μέτρα στον ορίζοντα ;
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. Βλέπετε, ο κ. Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί: «όχι νέα μέτρα». Αυτή η δέσμευση νομίζω ότι αποτελεί πυξίδα για τη συνέχεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Λοιπόν, να σας ευχαριστήσουμε.
Α. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.
30 Αυγούστου, 2013