Εναρκτήρια ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Κ.Γεροντόπουλου σε επιχειρηματικό συνέδριο HIP ALLIANCE (Γιοχάνεσμπουργκ, 19.11.2013)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος κήρυξε, χθες, στο Γιοχάνεσμπουργκ την έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού συνεδρίου που οργάνωσε το ελληνικό τμήμα της Hellenic Italian Portuguese Alliance.

Παρατίθεται η ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών:

«Είναι τιμή μου να συμμετάσχω σε αυτή τη Διάσκεψη. Θα ήθελα να συγχαρώ την “Ελληνο-ιταλο-πορτογαλική Συμμαχία Νοτίου Αφρικής” (HIP Alliance) και ειδικότερα το ιδιαίτερα δυναμικό ελληνικό τμήμα της για την οργάνωση ενός τέτοιου σημαντικού επιχειρηματικού γεγονότος, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα έχει άριστα αποτελέσματα.

Η παρουσία, εδώ, σήμερα, τόσο σημαντικών επιχειρηματιών, επιχειρηματικών ενώσεων και οργανισμών, αποδεικνύει το θερμό και γνήσιο ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας της Ν. Αφρικής για μια αμοιβαία και αποτελεσματική συνεργασία με Έλληνες ομολόγους τους.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα ανάμεσα σε τόσο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ν. Αφρικής.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας αυτή και για τη συνδρομή σας στη μάχη επιβίωσης που δίνει η Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να καλέσουμε τις επιχειρήσεις της Ν. Αφρικής να διερευνήσουν τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η μηχανική, η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ακίνητη περιουσία. Απευθύνουμε, επίσης, πρόσκληση σε εταιρείες της Ν. Αφρικής να συμμετάσχουν στο Ελληνικό Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στο Πρόγραμμα Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Η Ελλάδα είναι σημαντική πύλη για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, με πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία. Θα πρέπει να τονίσουμε, επίσης, ότι οι απαραίτητες διαθρωτικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση οδήγησαν στην δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις και επιχειρήσεις όπως και στη δημιουργία πρόσθετων επενδυτικών ευκαιριών.

Η Ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει επιτυχώς εφαρμόσει ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και οι μακροοικονομικές προοπτικές.

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και ενθαρρυντικά. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2013, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 αναμένουμε ένα σημαντικό θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.

Την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον τα σημαντικά βήματα που κάνει η Νότιος Αφρική προς την πρόοδο και την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Με μια δυναμική και ισχυρή οικονομία, η Ν. Αφρική είναι ένα σημαντικό μέλος των χωρών BRICS και έχει ηγετικό ρόλο στην Υποσαχάρια Αφρική.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ότι το καλό επίπεδο των διμερών εμπορικών μας συναλλαγών μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με τη διερεύνηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των δύο οικονομιών μας. Και είμαι βέβαιος ότι, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας της Ν. Αφρικής, η Διάσκεψη αυτή μέσω της δημιουργίας του "Ελληνικού Ιδρύματος Νοτίου Αφρικής για την Ανάπτυξη και Φιλανθρωπία" θα δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο σε αυτόν τον τομέα».

20 Νοεμβρίου, 2013