Συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και του αρμοδίου για θέματα Ευρώπης Υφυπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Leo Docherty, με αντικείμενο την πρώτη ετήσια επισκόπηση του Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου Eλλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου (Αθήνα, 06.12.2022).
Παρατίθεται το κείμενο του σχετικού εγγράφου:
«Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο Yφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα Ευρώπης, Leo Docherty, συναντήθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2022, προκειμένου να προβούν στην πρώτη ετήσια επισκόπηση του Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου (ΔΣΠ) μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την πρόοδο που σημειώθηκε ως προς τους διάφορους τομείς του ΔΣΠ, οι οποίοι συνέβαλαν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Η.Β.-Ελλάδας προς υποστήριξη των κοινών μας στόχων και αντιμετώπιση των κοινών μας ανησυχιών. Επίσης, οι Υπουργοί προσδιόρισαν μελλοντικές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των στενών και ιστορικών μας δεσμών με στόχο τη διαρκώς στενότερη συνεργασία στη διερεύνηση νέων ευκαιριών καθώς και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
Εξωτερική και Περιφερειακή Πολιτική
Οι Υπουργοί υπενθύμισαν το εύρος των κοινών μας στόχων της εξωτερικής πολιτικής καθώς και της συνεργασίας μας στα διμερή και πολυμερή fora κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Το Η.Β. και η Ελλάδα από κοινού με τους άλλους εταίρους και συμμάχους, στάθηκαν αλληλέγγυοι προς την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα στην καταδίκη της ρωσικής επίθεσης. Επιπλέον, υπήρξε τακτική ανταλλαγή απόψεων σε ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Το Η.Β. και η Ελλάδα συμφωνούν ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν κοινό βασικό στόχο, με βάση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την ενεργή συνεργασία με τους εταίρους μας προς επίτευξη αυτού του στόχου. Οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη βούληση τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας επί της εξωτερικής πολιτικής και δεσμεύθηκαν να διεξάγουν το επόμενο έτος σειρά στρατηγικών διαλόγων σχετικά με τομείς προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής.
Διμερής αμυντική συνεργασία
Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη υψηλού επιπέδου αμυντική συμμετοχή σε πολυμερή fora κατά το τελευταίο έτος, η συνεργασία μεταξύ του Η.Β. και της Ελλάδας στον τομέα της Άμυνας επικεντρώθηκε στην κατάρτιση, την εκπαίδευση και τη διαλειτουργικότητα, ιδίως στους τομείς Ενιαίων Υπηρεσιών. Το Η.Β. και η Ελλάδα συμφώνησαν να συνεχίσουν το επόμενο έτος αυτή τη συνεργασία και να αναζητήσουν την ευκαιρία για την υπογραφή σε επίπεδο Υπουργών Κοινής Δήλωσης Οράματος για μια ισχυρότερη διμερή εταιρική σχέση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, και να δεσμευθούν για διαρκή διαλειτουργικότητα και να εργασθούν, επίσης, για την υποστήριξη και την ενίσχυση της αμοιβαίας αμυντικής μας ικανότητας.
Εμπόριο, Επενδύσεις και Υγεία
Οι Υπουργοί δεσμεύθηκαν να στηρίξουν περαιτέρω προσπάθειες για την προώθηση εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών μεταξύ του Η.Β. και της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς προτεραιότητας, όπως η καθαρή ενέργεια, οι βιοεπιστήμες, η υγεία, τα ακίνητα, η αγροδιατροφική βιομηχανία, και η διακρατική εκπαίδευση στους τομείς της τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης, και της άμυνας.
Ψηφιοποίηση
Επιπροσθέτως, οι Υπουργοί επεσήμαναν την πρόθεση για διερεύνηση δυνατοτήτων για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης.
Τουρισμός
Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τους φετινούς εξαιρετικούς αριθμούς επισκεπτών - ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που ταξίδεψαν φέτος στην Ελλάδα ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ - και συμφώνησαν να εξετάσουν δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ιδίως σε θέματα διαφοροποίησης και βιωσιμότητας. Οι Υπουργοί δεσμεύθηκαν, επίσης, να συνεργασθούν για την αντιμετώπιση των πρακτικών αλλαγών που σχετίζονται με την εισαγωγή του νέου συστήματος εισόδου και εξόδου της ΕΕ, και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού, και του επερχόμενου αντίστοιχου συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ναυτιλιακά θέματα
Αναγνωρίζοντας τις προτεραιότητες και των δύο χωρών, ως ιστορικών ναυτικών εθνών, οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής σε επιχειρησιακά θέματα, μεταξύ άλλων για τα σκάφη αναψυχής με σημαία Ηνωμένου Βασιλείου και την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης Πιστοποίησης και Τήρησης Φυλακών (STCW) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Συμφώνησαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να συμπράττουν και να αναζητούν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της πράσινης ναυτιλίας και της υποστήριξης των βρετανικών/ελληνικών εταιρειών στον ναυτιλιακό τομέα.
Εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία και πολιτισμός
Οι Υπουργοί συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω ευκαιρίες, στο πλαίσιο της διμερούς πολιτιστικής σύμβασης που υπογράφηκε το 1951 και μέσω της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας στον τομέα της εκπαίδευσης - που θεσπίσθηκε το 2021 για την προώθηση διεθνών συνεργασιών μεταξύ βρετανικών και ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τη στήριξη της κινητικότητας των φοιτητών και της ερευνητικής συνεργασίας. Οι εργασίες θα συνεχισθούν για την ενθάρρυνση περισσότερων θεσμικών συμπράξεων - την προώθηση στενότερης συνεργασίας στην έρευνα και την καινοτομία - τη διευκόλυνση για τη δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών κινητικότητας φοιτητών και καθηγητών.
Επιβολή του νόμου
Οι Υπουργοί επεσήμαναν το εξαιρετικό επίπεδο της υφιστάμενης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος, της ανάπτυξης ικανοτήτων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, της ισχυρής δικαστικής συνεργασίας και της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Οι Υπουργοί σημείωσαν ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας αυτής μέσω της αποτελεσματικότερης ανταλλαγής πληροφοριών και της αντιμετώπισης της παράνομης χρηματοδότησης που στηρίζει τη σοβαρή εγκληματική δραστηριότητα.
Μετανάστευση
Οι Υπουργοί επεσήμαναν την τακτική σύμπραξη και τον διάλογο μεταξύ βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών και του ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης σε θέματα μετανάστευσης, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την επιχειρησιακή συνεργασία για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση του οργανωμένου μεταναστευτικού εγκλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη δέσμευση να συνεχισθεί τόσο η επιχειρησιακή συνεργασία όσο και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός τακτικού στρατηγικού διαλόγου Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας για τη μετανάστευση.
Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικά θέματα
Σε αναγνώριση των κοινών προτεραιοτήτων τόσο της Ελλάδας όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στην COP27, οι Υπουργοί συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη συνέχιση της συνεργασίας και της δέσμευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της καθαρής ενέργειας, την πράσινη ναυτιλία, την αναζήτηση ευκαιριών για την πρόσβαση ελληνικών επιχειρήσεων στη βρετανική πράσινη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών μας ιδρυμάτων.
Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2022
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας
Leo Docherty
Υφυπουργός Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα Ευρώπης»
16 Δεκεμβρίου, 2022