27η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΣΕΠ (Κωνσταντινούπολη, 15.12.2012) – Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω στην 27η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ στη φιλόξενη Κωνσταντινούπολη.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Νταβούτογλου για το θερμό καλωσόρισμα που μου επιφύλαξε καθώς και την προεδρεύουσα χώρα του ΟΣΕΠ, τη Δημοκρατία της Τουρκίας, για τη διοργάνωση αυτής της συνόδου.

Ως ιδρυτικό κράτος μέλος του ΟΣΕΠ, η χώρα μου έχει συμπεριλάβει την περιοχή του Ευξείνου Πόντου στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος της οικονομικής διπλωματίας, διαθέτοντας μέχρι σήμερα πολύ μεγάλο αριθμό πόρων.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει καινοτόμες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού, όπως εκείνη της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης, με στόχο τη διερεύνηση τρόπων προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης επενδύσεων στον τομέα της πράσινης ενέργειας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Αξίζει να σημειώσουμε τα έξι (6) αναπτυξιακά προγράμματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης και τα οποία επελέχθησαν κατά την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων και χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης με το συνολικό ποσό των 400.000 ευρώ. Η Πράσινη Ανάπτυξη, επίσης, προσφέρει νέες ευκαιρίες για βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, υλοποίηση νέων πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο, δημιουργία θέσεων εργασίας, αποτελώντας, ως εκ τούτου και πηγή εσόδων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ΟΣΕΠ από την ίδρυσή του έχει σταδιακά αναχθεί σε σημείο αναφοράς για την περιοχή. Τώρα χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός και ένα εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Έχοντας πάντα θέσει ως σταθερό της στόχο τη διασφάλιση του οικονομικού χαρακτήρα του ΟΣΕΠ, η Ελλάδα υποστηρίζει, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, την ομαλή λειτουργία των θεσμών του ΟΣΕΠ και προσπαθεί να περιορίσει τις εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών του. Αυτό το αμοιβαίο πνεύμα κατανόησης αποτυπώνεται, επίσης, στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών του ΟΣΕΠ που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη.

«Βιωσιμότητα» και «αποτελεσματικότητα» είναι οι δύο βασικές αρχές του Οργανισμού που διέπουν την επίτευξη των νέων μας κοινών στόχων στο πλαίσιο της υλοποίησης συγκεκριμένων έργων, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες μορφές συνεργασίας στην περιοχή, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν επί της Νέας Οικονομικής Ατζέντας για το Μέλλον που υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο του Βελιγραδίου.

Στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης, ο ΟΣΕΠ πρέπει να καταστεί χώρος συνάντησης, όπου οι χώρες της περιοχής, με τη συμμετοχή διεθνών φορέων, θα καθορίσουν μια σειρά δράσεων που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού καθώς και σε μια σειρά άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, προς όφελος όλων των λαών της αλλά και των γύρω περιοχών.

Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τον ΟΣΕΠ να συμμετέχει αποφασιστικά σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση του διαλόγου και των συνεργιών στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, στο πλαίσιο της ενεργούς διάδρασης μεταξύ ΟΣΕΠ και ΕΕ, γνωστής ως «Συνεργίας του Ευξείνου Πόντου». Η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του μακρόπνοου στόχου, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Είναι, επίσης, σημαντικό να επιταχύνουμε την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων του ΟΣΕΠ. Αναφέρομαι στον Οδικό Δακτύλιο του Ευξείνου Πόντου και τους Θαλάσσιους Διαδρόμους στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, έργα που μόλις ολοκληρωθούν θα διευκολύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διάδραση και το εμπόριο εντός της περιοχής μας σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα, να υποστηρίζει σταθερά όλους τους στόχους του ΟΣΕΠ και να διαθέτει βιώσιμους πόρους προς αυτόν τον σκοπό.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκικής Προεδρίας στον Οργανισμό που στόχο είχαν να τηρήσουν το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοργάνωση των υπουργικών συνόδων για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, μεταφορών καθώς και του Φόρουμ επί φορολογικών θεμάτων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα καθώς και το προσωπικό της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας για το δύσκολο έργο που έχουν επιτελέσει μέχρι σήμερα και να τους ενθαρρύνω να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προς στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας περισσότερες συνέργιες στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ, προκειμένου ο Οργανισμός να προχωρήσει μπροστά με αποτελεσματικό τρόπο, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να εκφράσω τα βαθειά εκτίμησή μου για το έργο που έχουν επιτελέσει τα συνδεδεμένα όργανα του ΟΣΕΠ, κυρίως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) που πρέπει να αποτελεί πραγματική κινητήρια δύναμη καθώς και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) που αποτελεί τη δεξαμενή σκέψης του Οργανισμού.

Πιστεύω ακράδαντα ότι όλες οι δραστηριότητες των συνδεδεμένων οργάνων αποτελούν βασικό συστατικό των κοινών μας στόχων. Η χώρα μου είναι υπερήφανη που φιλοξενεί δύο από αυτά τα όργανα, έχοντας έτσι συνεισφέρει μέχρι σήμερα στον Οργανισμό 15 εκατομμύρια ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των πόρων που έχει διαθέσει για τη λειτουργία του Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης του ΟΣΕΠ. Αυτή η σημαντική συνεισφορά αποτελεί απόδειξη της μεγάλης στήριξης που παρέχουμε στον ΟΣΕΠ αλλά και της δέσμευσής μας απέναντί του, καθώς και τις φιλοδοξίες που τρέφουμε για τον Οργανισμό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η περιφερειακή οικονομική συνεργασία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική σε αυτή την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τα ταραχώδη τελευταία χρόνια απέδειξαν ακόμη μια φορά ότι οι οικονομίες μας είναι στενά διασυνδεδεμένες και ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις βασιζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις.

Η ΕΕ έχει κάνει πολύ θαρραλέα και καινοτόμα βήματα προς την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν πριν λίγες ημέρες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέρ της τραπεζικής ένωσης είναι σημαντικές για τη σταθερότητα όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζει η χώρα μου και οι αποφάσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δίνουν μια θετική προοπτική για ταχεία έξοδο από την κρίση.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω την εκτίμηση μου στην τουρκική προεδρία για την επιτυχή διοργάνωση της 27ης Συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΣΕΠ και τη θερμή φιλοξενία που μου επιφύλαξε στην αγαπημένη Κωνσταντινούπολη. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην επόμενη προεδρεύουσα χώρα, την Ουκρανία και να εκφράσω την ετοιμότητα της χώρας μου να στηρίξει και να συμβάλλει στην υλοποίηση του προγράμματός της, προσβλέποντας στην πραγματοποίηση των κοινών μας προσδοκιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Προσμένω στην επόμενη συνάντησή μας στην Ουκρανία.Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

17 Δεκεμβρίου, 2012