Εμείς, ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Abdel-Fattah Al-Sisi, Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ο Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχοντας επίγνωση των τεράστιων και ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια σταθερή και συντονισμένη συλλογική απάντηση, συναντηθήκαμε στη Λευκωσία, στην Κύπρο, την 29η Απριλίου 2015, επ’ ευκαρία της 2ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου – Αιγύπτου - Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την τριμερή μας συνεργασία, αξιοποιώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα.
Η 2η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής ενισχύει περαιτέρω την καλά εδραιωμένη τριμερή συνεργασία μας, προωθώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο (στον πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα). Σε αυτό το πλαίσιο, επαναδιατυπώσαμε την κοινή θέση των χωρών μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου που έλαβε χώρα την 8η Νοεμβρίου 2014. Αυτό το πλαίσιο χρησιμεύει ως πρότυπο για έναν ευρύτερο περιφερειακό διάλογο μέσω, μεταξύ άλλων, στενού συντονισμού και συνεργασίας σε πολυμερή fora καθώς και μέσω προσπαθειών υπέρ της περαιτέρω προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου.
Αναγνωρίζουμε τη σημασία της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας για τις χώρες της περιοχής. Συγκεκριμένα, στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Ένωσης για τη Μεσόγειο προς την κατεύθυνση της οικονομικής μεγέθυνσης και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.
Τονίζουμε και επιβεβαιώνουμε την προηγούμενη δέσμευσή μας για κινητοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε προκειμένου να προωθήσουμε αποτελεσματικά τις κοινές αξίες και τα κοινά μας συμφέροντα. Ο μηχανισμός τριμερούς διαβούλευσης που συγκαλείται τακτικά σε διάφορα επίπεδα, έχει ως στόχο την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της περιοχής μας προς όφελος των λαών και των τριών χωρών μας και ολόκληρης της περιοχής. Η μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας απειλεί τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την περιοχή του Σαχέλ και την υποσαχάρια Αφρική, τον Κόλπο και την Ευρώπη. Αυτή η οικουμενική απειλή απαιτεί μια αντιμετώπιση συνεκτική, συντονισμένη και συλλογική εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και καλούμε όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν ενεργά και αποτελεσματικά αυτή την απειλή και να επιταχύνουν τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με στόχο την εξάλειψη των εξτρεμιστικών ομάδων και την αποκάλυψη των πολιτικών και οικονομικών υποστηριχτών τους. Καταγράφουμε την ανακοίνωση που εξεδόθη κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ένωσης των Αραβικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στο Sharm Elsheikh της Αιγύπτου στις 28-29 Μαρτίου 2015 σχετικά με τη δημιουργία μιας Αραβικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατική απειλή.
Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τη συνεργασία σε θέματα αντιτρομοκρατίας, άμυνας/ασφάλειας και να διεξαγάγουμε συζήτηση επί των πληροφοριών που υπάρχουν σχετικά με αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό και να προωθήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια, τη διαρκή σταθερότητα και ευημερία.
Οι πρόσφατες επιτυχίες των ιρακινών δυνάμεων στο Ιράκ με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) συνιστούν ενθαρρυντικά στοιχεία. Ωστόσο, φαίνεται ότι συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις, δεδομένης της ικανότητας του Ισλαμικού Κράτους να στρατολογεί επιπλέον μαχητές καθώς και των τελευταίων αντεπιθέσεών του.
Όσον αφορά τη Συρία, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, de Mistura υπέρ μιας νέας πολιτικής διαδικασίας στη Συρία και να ενθαρρύνουμε τη συλλογική δράση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών βάσει των ψηφισμάτων 2174 και 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπογραμμίζουμε επίσης την ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις χώρες της περιοχής οι οποίες πλήττονται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις αυτής της κρίσης και να επεκτείνουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες της Αιγύπτου προκειμένου να διευκολυνθεί η συναίνεση μεταξύ των ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης με στόχο την προώθηση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση σύμφωνα με το Ανακοινωθέν της Γενεύης.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στη Λιβύη και την ολοένα αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή στην εν λόγω χώρα, κάτι που έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών. Ως εκ τούτου, στηρίζουμε σθεναρά την εφαρμογή μιας αντιτρομοκρατικής στρατηγικής παράλληλα με τη διεξαγωγή ενός πολιτικού διαλόγου, μιας διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης και την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και συγκεκριμένα των ψηφισμάτων 2213 και 2214. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στο έργο του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ για τη Λιβύη, Bernardino León και ταυτοχρόνως, επιβεβαιώνουμε τη θέση μας υπέρ της στήριξης των νομίμων θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής κυβέρνησης στο El-Beida που σχηματίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στην Υεμένη απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή του Κόλπου, το Κέρας της Αφρικής, την Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εκφράζουμε τη σθεναρή στήριξή μας υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης και υπέρ της διατήρησης της ενότητας και της εδαφικής κυριαρχίας της. Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών άνευ όρων, είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που συμπληρώνουν τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών. Όλα τα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και συγκεκριμένα το ψήφισμα 2201 της 15ης Φεβρουαρίου 2015 και το ψήφισμα 2216 της 14ης Απριλίου 2015. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη αντιμετώπισης με αποφασιστικότητα της απειλής που συνιστούν οι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες στην Υεμένη. Ταυτοχρόνως, όλα τα μέρη πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό.
Απευθύνουμε έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και μόνιμη ειρηνική λύση στη Μέση Ανατολή βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια Παλαιστινιακού Κράτους στα κατεχόμενα από τις 4 Ιουνίου 1967 εδάφη, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, το οποίο θα συμβιώνει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με όλες τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου. Μια τέτοια λύση παραμένει η μόνη εγγύηση για να αποφύγουμε νέους θανάτους αθώων αμάχων, την καταστροφή και την κλιμάκωση της έντασης. Υποστηρίζουμε ενθέρμως την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε αξιέπαινες τις αδιάπτωτες προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίτευξη διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και της εδραίωσης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μείζονα πρόκληση για τις χώρες μας. Συναινούμε στην κινητοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε προκειμένου να αποφευχθούν οι περαιτέρω απώλειες στη θάλασσα και να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες της ανθρώπινης τραγωδίας που αντιμετωπίζουμε, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Αναγνωρίζουμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία. Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της προσχώρησης των χωρών της περιοχής στις εδραιωμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμα γίνει.
Απευθύνουμε επίσης έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και μόνιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος που θα επανενώσει την νήσο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση δεν θα είναι μόνο προς όφελος του λαού της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλλει επίσης σημαντικά στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή. Χαιρετίζουμε την ενισχυμένη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να ενισχύσουμε τις συνέργιες μεταξύ των οικονομιών μας με στόχο να δημιουργήσουμε ένα πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη οικονομικό περιβάλλον, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός ταχύτατα μεταβαλλόμενου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και να επωφεληθούμε από κοινού από τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας.
Αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία αποτελούν ζωτικές συνιστώσες της οικονομίας και των τριών χωρών και μετά την υπογραφή, την 29η Οκτωβρίου 2014, της Τριμερούς Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με σκοπό να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην υλοποίηση κοινών έργων, με την συμμετοχή των φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ανάπτυξη κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιερών, η ενίσχυση της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών για τη μεταφορά τόσο εμπορευμάτων όσο και επιβατών και η έναρξη συνεργασίας σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Οι χώρες μας όντας πεπεισμένες για τη στρατηγική σημασία του τριμερούς αυτού μηχανισμού, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά προκειμένου να αξιοποιήσουν όλο το υπάρχον δυναμικό της συνεργασίας τους, προς όφελος των λαών τους και της ευρύτερης περιοχής.
30 Απριλίου, 2015