4η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας υπό την Προεδρία της ΓΓ ΔΟΣΕ του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρας Μυρογιάννη (Αθήνα, 28.03.2024)

4η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας υπό την Προεδρία της ΓΓ ΔΟΣΕ του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρας Μυρογιάννη (Αθήνα, 28.03.2024)

Η ευρωπαϊκή και πολυμερής οικονομική συνεργασία ως θεμελιώδης παράμετρος ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, οι πρόσφατες επιχειρηματικές αποστολές σε Τουρκία, Σερβία και Ινδία, αλλά και τα κύρια αποτελέσματα της Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κυριάρχησαν στην ημερήσια ατζέντα της 4ης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) υπό την Προεδρία της Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) κα Μάιρα Μυρογιάννη.

Η κα Μυρογιάννη, αφού ευχαρίστησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς για την θερμή φιλοξενία, υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς, θεμέλιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Επεσήμανε, δε, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο Πειραιάς στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ως σημαντικός κόμβος της περιφερειακής και παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Το 2024 ξεκινήσαμε δυναμικά», τόνισε η κα Μυρογιάννη κάνοντας αναφορά σε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας, την προώθηση συνεργασιών και την διεθνοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης του εμπορίου, η Γενική Γραμματέας, υπογράμμισε τη σημασία συνεργειών με συναρμόδιους φορείς, με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας και την περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ενίσχυση συνεργασιών με τοπικούς θεσμικούς επιχειρηματικούς φορείς σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας με κοινό στόχο την πρόσβαση περισσοτέρων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, την προώθηση κοινών δράσεων στον τομέα της καινοτομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Αναφερόμενη στην διάσταση της ευρωπαϊκής και πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας ως θεμελιώδη παράμετρο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η κα Μυρογιάννη τόνισε ότι οι συζητήσεις, οι διαβουλεύσεις και οι αποφάσεις που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς αφορούν μια ευρεία  θεματολογία και επηρεάζουν τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε δε, ότι είναι σημαντικό να καθιερώσουμε ένα τρόπο αμφίδρομης επικοινωνίας  για την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Στην συνεδρίαση, εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ,  ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο για την  χάραξη της πολιτικής εξωστρέφειας της χώρας, που διαδραματίζουν οι στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ σε κρίσιμους για το μέλλον της τομείς, ενώ αναφέρθηκε και στην δυνατότητα ενίσχυσης της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων τόσο στην Ενιαία Αγορά όσο και σε αγορές τρίτων χωρών. Αντιστοίχως, εκπρόσωποι της αρμόδιας Β6 Διεύθυνσης του  Υπουργείου Εξωτερικών, παρουσίασαν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ με τρίτες χώρες και τη σημασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ως θεματοφύλακα του πολυμερούς εμπορικού συστήματος.

28 Μαρτίου, 2024