Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 19 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών η εκδήλωση με τίτλο «Θεσμικές πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων», παρουσία του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Volker Türk. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση της «Έκθεσης Αναφοράς της ΕΕΔΑ για την κατάσταση των Γυναικών στην Ελλάδα» και του «Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ισότητα 2024-2027».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία των οριζόντιων πολιτικών για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας και την προστασία των ευάλωτων και υποεκπροσωπούμενων κατηγοριών πολιτών, φιλοσοφία και λογική που διαπνέουν και το «Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ισότητα 2024-2027». Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «το όραμα είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο κατανόησης, στο οποίο να μην απαιτείται κανένα Σχέδιο Δράσης, διότι πλέον δεν θα έχουν θέση οι ανισότητες. Θα έχουν ενσωματωθεί τόσο πολύ οι πολιτικές ισότητας που είναι αυτονόητες και είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη αξία, ώστε να μην απαιτείται καμία ενεργητική δράση εκ μέρους της πολιτείας για το αυτονόητο».
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Τερέζα-Παρασκευή Αγγελάτου, σημείωσε ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του Υπουργείου σε θέματα ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων «μας δίνουν κίνητρο για να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, για ένα ΥΠΕΞ αντιπροσωπευτικό του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, προς όφελος πάντα των συμφερόντων της χώρας μας». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι γυναίκες ανέρχονται στο 50,5% του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού του ΥΠΕΞ, ενώ καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε ποσοστό 46% στην Κεντρική Υπηρεσία. Παράλληλα, τόνισε ότι οι προκλήσεις εκτείνονται πλέον και σε ζητήματα βίας και παρενόχλησης, εξισορρόπησης επαγγελματικής και οικογενειακής/προσωπικής ζωής, αλλά ακόμη και σε πολλαπλές διακρίσεις λόγω αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Τμήματος Ισότητας του Υπουργείου Εξωτερικών, Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες και προτεραιότητες του Σχεδίου Δράσης, με στόχο ένα ασφαλές και δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον.
Το εν λόγω Σχέδιο περιλαμβάνει 39 συγκεκριμένες δράσεις με τετραετή ορίζοντα υλοποίησης, οι οποίες καλύπτουν πολλές πτυχές της καθημερινότητας του στελεχιακού δυναμικού του Υπουργείου, αλλά και του έργου που παράγει.
Από πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των προσλήψεων και την καταπολέμηση στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης των υπαλλήλων, θεσμοθέτησης «Συνδέσμων Ισότητας»/Equality Liaisons σε κάθε οργανική μονάδα και συμπεριληπτικής ως προς το φύλο γλώσσας σε έγγραφα και μεταφράσεις, έως συγκεκριμένα μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία και προς προστασία της ψυχικής υγείας των υπαλλήλων -με την πρόσληψη, για παράδειγμα, εργασιακού/ης ψυχολόγου. Δεν παραβλέπονται ανάγκες κι άλλων ομάδων ευάλωτων σε διακρίσεις, ήτοι ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως και λοατκι+ υπαλλήλων και μελών της οικογένειάς τους.
Όλες οι δράσεις συντείνουν, ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Ακτύπης, στο brain-gain, σε ευθυγράμμιση και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Διασφαλίζοντας στις νέες και νέους έναν χώρο εργασίας, όπου αισθάνονται ασφαλείς και δημιουργικοί, στόχος είναι να καταστεί το Υπουργείο Εξωτερικών ένα εργασιακό περιβάλλον ελκυστικό.
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρό της, Καθ. Μαρία Γαβουνέλη και την Επιστημονική Συνεργάτιδα, Κατερίνα Χαροκόπου, παρουσίασε την Έκθεση Αναφοράς της Επιτροπής για την Κατάσταση των Γυναικών στην Ελλάδα. Η Έκθεση επικαιροποιεί σε ένα ενιαίο Κείμενο Αναφοράς τις θέσεις της ΕΕΔΑ για την κατάσταση των γυναικών στη χώρα, ως χρήσιμο Οδηγό για την Πολιτεία, τον νομοθέτη, τη Διοίκηση, τους εφαρμοστές του Δικαίου, τους επαγγελματίες του πεδίου, τους ερευνητές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ταυτόχρονα επισημαίνει τα βασικά πεδία όπου εντοπίζονται οι περισσότερες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, συγκεντρώνει στατιστικά δεδομένα και ομαδοποιεί ανά θεματική πλήθος Συστάσεων προς την Πολιτεία. Για τη σύνταξη της παρούσας Έκθεσης αξιοποιήθηκαν όλα τα εργαλεία ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας της Εθνικής Επιτροπής, όπως Γνωμοδοτήσεις, Προτάσεις, Εκθέσεις, Συστάσεις, Συμπεράσματα και Πορίσματα στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους φορείς της Πολιτείας, την Κοινωνία των Πολιτών και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς.
Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΞ για την Ισότητα 2024-2027:
Έκθεση Αναφοράς της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για την κατάσταση των Γυναικών στην Ελλάδα:
https://nchr.gr/images/pdf/apofaseis/isothta_fullwn/KATASTASI_GYNAIKON.pdf
20 Νοεμβρίου, 2024