Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η 8η Υπουργική Σύνοδoς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (15-17.12.2011), στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.
Τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν:
- Η υποδοχή στον Οργανισμό τεσσάρων νέων μελών (Ρωσίας, Σαμόα, Βανουάτου, Μαυροβουνίου),
- Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, μετά από 10 χρόνια, για την αναθεώρηση της πολυμερούς Συμφωνίας Δημοσίων Συμβάσεων. Με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ 42 ανεπτυγμένων, ως επί το πλείστον, κρατών-μελών του ΠΟΕ, επιτυγχάνεται η βελτίωση των διεθνών κανόνων κρατικών προμηθειών καθώς και η διεύρυνση πρόσβασης σε περισσότερους κρατικούς φορείς. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη και νέες ευκαιρίες για τα συμβαλλόμενα μέρη σε μια αγορά διευρυμένη κατά $ 80 – 100 δισ. ετησίως, και
- Η ανάληψη δέσμευσης από πλευράς όλων των μελών να προωθήσουν συντονισμένα την προσεχή διετία το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ντόχα (οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2001), ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα εμπόδια που συναντά σήμερα. Θετικό στοιχείο, παρ’ όλα αυτά, ήταν η απόφαση να παράσχουν οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες ευνοϊκή μεταχείριση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (31 εκ των 153 μελών), όσον αφορά τις υπηρεσίες και τους παρόχους αυτών, προκειμένου να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή τους διαδικασία.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων/Εμπορίου (14.12.2011) που προηγήθηκε της Υπουργικής Συνόδου του ΠΟΕ, και στο οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία με σκοπό την κατάρτιση Συνολικής και σε Βάθος Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών με τις χώρες αυτές. Οι Συμφωνίες αυτού του τύπου προβλέπουν κατάργηση των δασμολογικών εμποδίων, καθώς και άλλα καθοριστικά για το εμπόριο ζητήματα, όπως η προστασία των επενδύσεων, η διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες και η κατάργηση μη δασμολογικών εμποδίων. Οι Ζώνες Ελευθέρων Συναλλαγών που δημιουργήθηκαν με αυτές τις συμφωνίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των ήδη υφισταμένων Συμφωνιών Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η σταδιακή ενσωμάτωση των οικονομιών αυτών στην Ενιαία Αγορά, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το διαφορετικό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, τις ιδιαιτερότητες και τις προτεραιότητες εκάστης.
21 Δεκεμβρίου, 2011