Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025
greek albanian
Γενικό Προξενείο Κορυτσάς
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Γενικό Προξενείο Κορυτσάς arrow Νέα arrow Δύο ελληνικές περιοχές στα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς : το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης.

Δύο ελληνικές περιοχές στα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς : το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης.

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

Aνακοινώθηκαν σήμερα 6 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γεωποικιλότητας, τα πρώτα 100 Μνημεία Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και δύο από την Ελλάδα: το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης. Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών, σε συνεργασία με την UNESCO, ανέλαβε την πρωτοβουλία διαμόρφωσης καταλόγου με τις κορυφαίες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό η Διεθνής Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς (ΙUGS-IGC) ανέλαβε την υλοποίηση ενός Διεθνούς Προγράμματος με σκοπό την καταγραφή και αξιολόγηση για την ανάδειξη των πρώτων 100 Μνημείων Γεωλογικής Κληρονομιάς.

- Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Ο φάκελος υποψηφιότητας υποβλήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και προετοιμάστηκε από επιστημονική ομάδα από τον καθηγητή Ν. Ζούρο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), τον καθηγητή Ν. Σουλακέλλη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και τους Δρ. Η. Βαλιάκο και Κ. Μπεντάνα.

- Όσον αφορά στην καλδέρα της Σαντορίνης, ο Δήμος Θήρας συναποφάσισε την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα που αποτελείται από τους αναπληρώτρια καθηγήτρια Π. Νομικού (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). τον Δρ. Χ. Φασουλά (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης) και τον καθηγητή Ν. Ζούρο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Τα πρώτα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς της IUGS θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση στη Ζουμαία (Ακτή των Βάσκων, περιοχή που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO), στην Ισπανία στις 25-28 Οκτωβρίου 2022.