Εκδήλωση για τον Γιώργο Σεφέρη στην Κορυτσά
Με φυσικό σκηνικό το φωταγωγημένο κτίριο τής τότε προξενικής κατοικίας του Γ. Σεφέρη στην Κορυτσά πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου πολιτιστική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του γνωστού Έλληνα ποιητή και διπλωμάτη με τη συμμετοχή των διπλωματικών μας αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ομογενειακών οργανώσεων, πλήθος κόσμου και επισκεπτών από την Ελλάδα.
Ο κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης και ποιητής Γ. Σεφέρης (Σεφεριάδης) γεννήθηκε στη Σμύρνη 1900 και πέθανε στην Αθήνα το 1971. Είναι ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε το 1963 με το Νόμπελ της λογοτεχνίας, ενώ ακολούθησε και ο Οδ. Ελύτης (1969).
Το 1926 ο Γιώργος Σεφέρης θα αρχίσει την διπλωματική του σταδιοδρομία, διοριζόμενος στο Υπουργείο Εξωτερικών ως ακόλουθος.
Μέχρι το 1962 που συνταξιοδοτείται, θα υπηρετήσει ως υποπρόξενος και πρόξενος στο Λονδίνο (1931-1934), στην Κορυτσά της Αλβανίας (1936-1938) και ως σύμβουλος Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Μετά την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα ακολουθήσει την ελληνική Κυβέρνηση στην Κρήτη, την Αίγυπτο, την Νότια Αφρική και την νότια Ιταλία, και μετά την απελευθέρωση στην Αθήνα, όπου και μένει μέχρι το 1948. Κατόπιν διορίζεται σύμβουλος στις ελληνικές πρεσβείες στην Άγκυρα και το Λονδίνο, αργότερα πρέσβης στο Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και το Ιράκ, και τελικά στο Λονδίνο (1957-1962).
Με την ολοκλήρωση της διπλωματικής του σταδιοδρομίας, αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στο λογοτεχνικό του έργο, μέχρι το θάνατό του, το 1971. Η κηδεία του, εν μέσω της δικτατορίας και κατόπιν της δήλωσής του το 1969, προσέλαβε τον χαρακτήρα εκδήλωσης εναντίον του καθεστώτος των συνταγματαρχών.
Στη μάλλον δυσμενή για αυτόν μετάθεσή του στην Κορυτσά (1936-38), θα συνεχίσει την ποιητική του παραγωγή, θα προαισθανθεί και το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1939), ενώ παράλληλα είχε δεσμευτεί με την αγαπημένη του Μαρώ (Μαρία Ζάννου) την οποία και νυμφεύτηκε αργότερα.
Κατά τη διάρκεια της βραδινής πολιτιστικής εκδήλωσης στην Κορυτσά ξαναζωντάνεψε το ερειπωμένο αρχοντικό του Σεφέρη που γέμισε φως αλλά και μουσικούς ήχους από το Μουσικό Σχολείο της Κορυτσάς «Tefta Tashko Koco» που εκτέλεσε άψογα μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα μπροστά στο ακροατήριο, που πλημμύρισε τον περιβάλλοντα χώρο του προαυλίου της προξενικής κατοικίας.
Προηγήθηκε προβολή για τη ζωή και το λογοτεχνικό έργο του Γ. Σεφέρη, ενώ ακολούθησαν ομιλίες κατά αρχήν από το Γεν. Πρόξενο της Κορυτσάς Ιωάννη Πεδιώτη και στη συνέχεια από ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα (Μ. Κούσουλα-Αρχαιολόγο, Στέφη Κόντη-Καθηγήτρια Α.Π.Θ.) και την Αλβανία (Dion Tushi-Καθηγητής Πανεπιστημίου Κορυτσάς «Fan Noli»).
Η παλιά προξενική κατοικία του Γ. Σεφέρη είναι ένα ερειπωμένο αρχοντικό, ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου σήμερα και παλαιότερα του Μιχ. Τούρτουλη που οικοδομήθηκε από τους αρχιτέκτονες-εργολάβους, Δημήτρη και Ηλία Τούση. Για να επανέλθει στην παλιά του αίγλη, χρήζει αναστήλωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών
Η πολιτιστική εκδήλωση έκλεισε με εθιμοτυπική δεξίωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Κορυτσάς και παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ν. Πάζιος με άλλα στελέχη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου Vangjel Dule (PBDNJ), εκπρόσωποι του Μ.E.G.A., ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Β. Μπολάνος, εκπρόσωποι της ομογενειακών οργανώσεων (Πανηπειρωτική Αμερικής, Σύλλογος «Αναγέννηση της Μοσχόπολης» κ. ά.) πλήθος κόσμου από την Κορυτσά αλλά και την Ελλάδα.