Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
greek albanian
Γενικό Προξενείο Κορυτσάς
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Γενικό Προξενείο Κορυτσάς arrow Νέα arrow Τα φυτά που κάνουν τη διαφορά στον κήπο, με το άρωμα και την ομορφιά τους

Τα φυτά που κάνουν τη διαφορά στον κήπο, με το άρωμα και την ομορφιά τους

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022

Φασκόμηλο:  Ελελίφασκος ή αλιφασκιά; Δύο είδη φασκομηλιάς που εντοπίζονται στη χώρα μας, αν και το πρώτο είναι πιο δημοφιλές από το δεύτερο, το οποίο είναι τοπικό και συναντάμε σπάνια στους κήπους μας. Ο ελελίφασκος (Salvia officinalis) ξεχωρίζει για τις σπουδαίες, ιατρικές του ιδιότητες, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στον καύσωνα και τον παγετό.

Θυμάρι : Mέσα στο πέρασμα των αιώνων και τους διαφορετικούς πολιτισμούς που άφησαν το αποτύπωμά τους στη γη, το θυμάρι απέκτησε τόσες διαφορετικές χρήσεις και εφαρμογές, ανάλογα με τις προτεραιότητες της εκάστοτε εποχής. Οι τονωτικές του ικανότητες ήταν γνωστές ήδη από την εποχή του Ομήρου, με τα φύλλα του να χρησιμοποιούνται για  αντικαταθλιπτικό φάρμακο στον Μεσαίωνα και βασικό συστατικό στην σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία και κοσμετολογία. Στην Ελλάδα, η αιχμηρή του γεύση αποτρέπει την ευρεία χρήση του στην μαγειρική, κάτι με το οποίο ο αραβικός κόσμος θα διαφωνούσε.

Bασιλικός: Το πιο δημοφιλές μυρωδικό του κόσμου, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ήταν ελάχιστα γνωστός μακριά από τις χώρες του κόσμου μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες. Η εξάπλωσή του ευνοήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στη ραγδαία εξάπλωση της ιταλικής κουζίνας, η οποία, δικαίως, τον έχει αναγορεύσει «καλύτερο φίλο της ντομάτας». Αν γεμίσετε με αυτόν το μπαλκόνι, θα διαπιστώσετε ότι η ένταση των επιθέσεων που δέχεστε από τα κουνούπια θα μειωθεί αισθητά ενώ αν καλλιεργείτε ντομάτες, φυτέψτε τον στο παρτέρι τους, για να τις προστατεύσετε από τις προσβολές πολλών επιβλαβών εντόμων.

Γαρδένια: Η γαρδένια κουβαλάει τον χαρακτηρισμό του αειθαλούς φυτού αλλά είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και ευαίσθητα φυτά καθώς είναι το καλλωπιστικό που μαραίνεται συχνότερα από κάθε άλλο. Κάθε άλλο παρά οξύμωρη είναι η ετικέτα της αειθαλούς γαρδένιας καθώς η καλλιέργειά της ξεκίνησε στην Κίνα, πριν από περίπου χίλια χρόνια ενώ έφτασε στη Δύση μόλις πριν από δύο αιώνες. Σμίγοντας νότες από την ευωδιά της νεραντζιάς, του αγιοκλήματος και του γιασεμιού, αποπνέει το πιο μεθυστικό μοσχοβόλημα της μεσογειακής κηποκομίας.