Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
greek albanian
Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα arrow Νέα arrow Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στα Τίρανα με την παρουσία του αλβανού πρωθυπουργού

Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στα Τίρανα με την παρουσία του αλβανού πρωθυπουργού

Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στα Τίρανα με την παρουσία του αλβανού πρωθυπουργούΔεξίωση με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής για την 25η Μαρτίου, παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία κ. Λεωνίδας Ροκανάς σε κεντρικό ξενοδοχείο των Τιράνων. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος και του επιχειρηματικού κόσμου, εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων, του ΚΕΑΔ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, των Μ.Μ.Ε, έλληνες πολίτες και ομογενείς που ζουν στα Τίρανα κ.α.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εορτή ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, οι υπουργοί Πολιτισμού, Καινοτομίας και Γεωργίας, κ.κ. Μιρέλα Κουμπάρο, Μιρέλα Χαρίτο και Εντμόντ Παναρίτι αντίστοιχα, οι υφυπουργοί Γεωργίας Γιάννης Μπάμπης (ΚΕΑΔ), Περιβάλλοντος Ολιάνα Ύφτι (ΚΕΑΔ), Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Ερίσα Τζίτζο (κόμμα του Μέτα), Άμυνας Πέτρο Κώτσι (πρόεδρος του κόμματος «Αληθινό ΣΚ 91»), ο ΓΓ του ΥΠΕΞ Κυριάκο Κύρκο, ο Αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας και Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης του ΣΚ Γκραμός Ρούτσι, οι βουλευτές του ΣΚ: Άρτα Ντάντε, πρώην ΥΠΕΞ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Βαλεντίνα Λέσκαϊ μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής, Ταουλάντ Μπάλλα, υπαρχηγός της Κ.Ο του ΣΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Παντελή Μαϊκο, πρώην Π/Θ, μέλος της Νομικής Επιτροπής της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Αλβανίας – ΗΠΑ, Ανδρέας Μάρτος, έλληνας μειονοτικός, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, Μουσά Ουλκίνι, μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Μ.Μ.Ε της Βουλής, Υλλι Ζιτσίστι μέλος της Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απασχόλησης και Υγείας, οι βουλευτές του ΔΚ Γκεντς Πόλλο, πρώην υπουργός καινοτομίας, νυν πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας και Μ.Μ.Ε της Βουλής, Μαϊλίντα Μπρέγκου, πρώην υπουργός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, νυν Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Εντουάρντ Σελάμι, πρώην πρόεδρος του ΔΚ, νυν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης και πρώην υπουργός υγείας Βαγγέλης Τάβος, ο πρώην βουλευτής του ΔΚ, πρώην ΥΠΕΞ και πρώην πρόεδρος του ΔΚ Τριτάν Σέχου, οι πρόεδροι του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Σκεντέρ Γκινούσι (πρώην πρόεδρος της Βουλής) και της Κοινωνικής Δημοκρατίας Πασκάλ Μίλο (πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας), ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, Πρέσβεις και μέλη αντιπροσωπειών άλλων χωρών, ο επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, πρέσβης Florian Raunig καθώς και ο επικεφαλής Πολιτικών Υποθέσεων της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε στην Αλβανία Clive Rumbold, στελέχη του ΚΕΑΔ, ο νέος πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Λεωνίδας Παππάς με στελέχη της οργάνωσης, ο πρώην βουλευτής ΚΕΑΔ και νυν στέλεχος του MEGA Θωμάς Μήτσου, η πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζεζαίρ Ζαγκανιόρι και πολλοί άλλοι.

Από το δημοσιογραφικό χώρο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Ylli Ndroqi, ιδιοκτήτης του ομίλου Ora News, Ylli Rakipi, Γενικός Δ/ντης του σταθμού Ora News, Gezim Podgorica, Δ/ντής του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ilir Babaramo, Δ/ντής Ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό A1 Report, Frrok Çupi προϊστάμενος σύνταξης στην ε/φ Κόχα Γιον, Genc Mlloja και Denisa Hunci, Δ/ντής και συντάκτης αντίστοιχα της ε/φ Albanian Daily News, Φίλιπ Τσάκουλι, της εκπομπής Fiks Fare του σταθμού Top Channel, η δημ/φος Fjodora Fjora με εκπομπή στο σταθμό News 24, Llazar Semini, ανταποκριτής του Associated Press, Ani Ruci ανταποκριτής της Deutsche Welle, Arben Papadhopoulli από Info Center της Ε.Ε, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ για Αργυρόκαστρο Παναγιώτης Μπάρκας, ο ιδιοκτήτης του σταθμού MAD Albania και δ/ντής της διαφημιστικής εταιρείας Le Spot Θοδωρής Τσάμης, o Νίκος Παπαδόπουλος, δ/ντής του Love Radio κ.α.

Από τον ακαδημαϊκό χώρο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Τιράνων Γιωργάκη Κατσάνη, ο Αντιπρύτανης του New York University Κωνσταντίνος Γιακουμής, ο Αριστοτέλης Σπύρου, πρόεδρος της ελληνο-αλβανικής Φιλολογικής Ένωσης, η καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Τιράνων Μιρέλα Μήτρου, καθώς και άλλα μέλη του διδακτικού προσωπικού.

Παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Αλβανικού Κέντρου Κινηματογράφου Ιλίρ Μπούτκα, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Μαρία Κράγια, Ζάνα Τσέλα, ο πρώην Υποδιευθυντής του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου Βάσο Τόλε, ο Εντμόπντ Ντόκο, δ/ντής Ορχήστρας της Όπερας Τιράνων, ο Μπεσίμ Πετρέλα, συντονιστής  Δημοσίων Σχέσεων στην Ακαδημία Τεχνών Αλβανίας και Δ/ντης του Tirana Jazz Festival.

Ο Πρέσβης κ. Λεωνίδας Ροκανάς στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία αποτέλεσε πρότυπο και για άλλους λαούς της Βαλκανικής, στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας που γνωρίζουν συνεχή βελτίωση, στη σημαντική οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Αλβανία, όπου η χώρα μας παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής επί σειρά ετών, στην υποστήριξη που παρείχε και παρέχει η Ελλάδα στην Αλβανία στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και στην ανάγκη εκπλήρωσης από πλευράς της Αλβανίας των υποχρεώσεων και των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η σχετική διαδικασία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Πρέσβη κ. Λεωνίδα Ροκανά:

Σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Ελλάδας. Δεν είναι απλά απελευθέρωση αλλά αναγέννηση του έθνους μας. Ο βρετανός ρομαντικός ποιητής Percy Bysshe Shelley είπε «οι Έλληνες εγείρονταν από τις στάχτες των ερειπίων τους» (the Greeks were rising from the 'ashes of their ruin).

Το 1830 η Ελλάδα έγινε ένα από τα πρώτα ανεξάρτητα εθνικά κράτη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πολλοί άλλοι βεβαίως ακολούθησαν, όπως οι καλοί μας γείτονες και φίλοι στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1878-1923. Η ανεξαρτησία της Ελλάδας αποτέλεσε ένα καταλυτικό γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωση πολλών λαών και τη δημιουργία εθνικών κρατών στην Ευρώπη.

Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες σε όλους τους Έλληνες και τους μη Έλληνες, τους αποκαλούμενους φιλέλληνες, που πολέμησαν ενάντια στις αντιξοόητες - και μερικοί απ’ αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους- ώστε να διασωθεί η πίστη μας και να ξαναγίνουμε ελεύθεροι. Αυτό είναι το μήνυμα της επανάστασης του 1821 και το μήνυμα της ελληνικής ιστορίας.

Ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες, ο διάσημος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρων, σε ένα από τα πιο γνωστά έργα του, το Childe Harold's Pilgrimage, έγραψε: «Το πνεύμα της ελευθερίας τρέμοντας κάτω από τη μάστιγα της τουρκικής χείρας, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο σκλαβωμένο» (Spirit of Freedom trembling beneath the scourge of Turkish hand, from birth till death enslaved). Αυτή ήταν η κατάσταση την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Η ελευθερία, η μεγαλύτερη και βαθύτερη έννοια που κληρονόμησε ο ελληνικός πολιτισμός προς την ανθρωπότητα, είναι το μοναδικό στοιχείο που χαρακτηρίζει συνολικά την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Είναι η ιδέα που κυριαρχεί στον εθνικό μας ύμνο.

Εκατόν ενενήντα τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ελλάδα έγινε ξανά ανεξάρτητο έθνος. Και σήμερα, ευλογημένοι από τον Θεό, είμαστε ένα από το πιο εύπορα κράτη στον κόσμο. Πράγματι, η Ελλάδα, παρά την κρίση, συμπεριλαμβάνεται στις τριάντα πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Με υπερηφάνεια υπογραμμίζω ότι, όπως και η Αλβανία, είμαστε σημαντικός παράγοντας για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα αυτή την πολιτική για σταθεροποίηση, ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη στα Βαλκάνια, καθώς περιβαλλόμαστε από ένα τρίγωνο μεγάλης κρίσης, που επικρατεί στην Ουκρανία, στο Νότο και στα ανατολικά μας.

Η Ελλάδα, μετά από χρόνια βαθιάς ύφεσης και μετά από επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, βρίσκει το δρόμο της για έξοδο από την κρίση. Νομίζω θα βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι, με νέα και πολλά υποσχόμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά μέσα στην ευρωζώνη, στην οποία θέλουμε να παραμείνουμε, μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζονται πρώτα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δεύτερον στη δημιουργία περισσότερης ανάπτυξης. Περισσότερη ανάπτυξη η οποία, είμαι βέβαιος όπως και στο παρελθόν, θα είναι επίσης πολύ ευεργετική και για την Αλβανία.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών και όχι τη απλά τη σχέση Ελλάδας-Αλβανίας. Οι σχέσεις μας με τον αλβανικό λαό, βαθιές, ισχυρές και για αιώνες, αν όχι για χιλιάδες χρόνια, είναι θεμελιώδεις και πολύ ιδιαίτερες σχέσεις και όχι απλά στρατηγικές. Πρώτα απ’ όλα, είναι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ λαών και ατόμων. Δεύτερον, οικονομικές, πολύ βαθιές και αλληλένδετες. Η Ελλάδα είναι διαχρονιικά ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία και μάλιστα, παρά την κρίση, οι επενδύσεις αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Οι χώρες μας είναι επίσης συνδεδεμένες με τις δύο κοινότητες, που έχουμε εκατέρωθεν των συνόρων και οι οποίες ευημερούν. Από τη μια, τις εκατοντάδες χιλιάδες των Αλβανών στην Ελλάδα, για τους οποίους είμαστε πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται για σκληρά εργαζόμενους οικογενειάρχες που έχουν συμβάλει σημαντικά και στην ελληνική οικονομία. Και από την άλλη, την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία που θεωρούμε παράγοντα σταθερότητας και προόδου ιδίως για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι αυτούς και χαιρετίζουμε την σημερινή τους παρουσία στην εκδήλωσή μας.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να επαναλάβω ότι οι διμερείς μας σχέσεις γνωρίζουν μια νέα άνθηση, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αλβανικής κυβέρνησης, (το 2013). Σε ανοδική πορεία, οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί, εντατικοποιηθεί και έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς. Είχαμε πολλές επισκέψεις πολιτικών και αξιωματούχων, επαναλειτουργία μεικτών επιτροπών και ώθηση σε όλα τα επίπεδα συνεργασίας.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, το οποίο όλοι στηρίζουμε σθεναρά και θέλουμε να προχωρήσει ομαλά. Η Ελλάδα, καθώς συνέβη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, είναι ιδιαίτερα ευτυχής για τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ. Στεκόμαστε δίπλα σας. Θα είμαστε δίπλα σας στην ευρωπαϊκή σας πορεία. Σας ευχαριστούμε γιατί όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα αναφορικά με την πρόοδό σας προς την ΕΕ, είναι αξιοσημείωτα. Είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο που επιτύχατε. Τώρα είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις και να έχετε το σθένος να συνεχίσετε με αποφασιστικότητα, καθώς πρόκειται για το καλό όλων. Όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο. Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που ζητά η ΕΕ είναι για το καλό της χώρας και των πολιτών της. Δεν είναι κριτήρια έξωθεν επιβαλλόμενα. Είναι ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και οικονομικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα και οι επενδυτές της Ελλάδας θα είναι στο πλευρό σας.

Σας ευχαριστώ.