Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
greek albanian
Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα arrow Νέα arrow Παρουσιάστηκε στα Τίρανα, το βιβλίου του Έλληνα συγγραφέα Ντίνου Κουμπάτη «Στις φλόγες της Σμύρνης»

Παρουσιάστηκε στα Τίρανα, το βιβλίου του Έλληνα συγγραφέα Ντίνου Κουμπάτη «Στις φλόγες της Σμύρνης»

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΥΜΠΑΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣτο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε από 11-15 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Μέγαρο των Τιράνων, με τη συμμετοχή εκατό και πλέον εκδοτικών οίκων, ο Εκδοτικός Οίκος   «ΤΟΕΝΑ», - από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος στην Αλβανία - με την αμέριστη στήριξη του Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά και σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου, παρουσίασε το βιβλίο του Έλληνα  συγγραφέα και σκηνοθέτη Ντίνου Κουμπάτη, «Στις φλόγες της Σμύρνης», στην αλβανική γλώσσα.

Το βιβλίο, περιγράφει την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, όπως τη βίωσε μια αρχοντική οικογένεια της Σμύρνης, με ρίζες απ’ την Κρήτη.

Με μελανά γράμματα ο συγγραφέας Ντίνος Κουμπάτης περιγράφει, τις τραγικές στιγμές ενός ολέθριου πολέμου, στιγματίζει, βασιζόμενος σε ιστορικά στοιχεία, τους πρωτεργάτες του ολοκαυτώματος - επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους όσοι ήταν υπαίτιοι για τα τραγικά γεγονότα,- και δικαιώνει τα θύματα της καταστροφής, η οποία σημάδεψε ανεξίτηλα την Παγκόσμια Ιστορία.

«Οι φλόγες της Σμύρνης», που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα πριν δύο χρόνια από τις εκδόσεις «ΨΥΧΟΓΙΟΣ», μεταφράστηκε στην αλβανική γλώσσα από το μεταφραστή του Γραφείου  Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της  Ελλάδος στα Τίρανα κ. Χρήστο Πούλα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, παρευρέθησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς, οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος Ανδρέας  Μάρτος  (ελληνικής καταγωγής)   και  Φατμίρ Τότσι, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Αλβανίας Ντοριάν Κώτση οι πρωταγωνίστριες του Αλβανικού Εθνικού  Θεάτρου  Μαργαρίτα Τζέπα, Τίνκα Κούρτι και Ρόζα Αναγνώστη, ο Δ/ντής του ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ Τιράνων  Νίκος Φραντζής  επικεφαλής του διδακτικού προσωπικού και μαθητών, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, στελέχη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας και πλήθος κόσμου.

H εκδήλωση καλύφτηκε εκτενέστατα από τους αλβανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς : TVSH  (κρατική τηλεόραση ) , Top Channel,Top News, abc news, Ora News, Report TV, News 24, TV Scan  καθώς και τις ε/φ  ΜΑΡΟ,  Shqiptarja.com , Γκαζέτα Σκιπτάρε.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αλβανός μελετητής και κριτικός λογοτεχνίας Μπεχάρ Γκιόκα, ο υποδιευθυντής του  Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Αλβανίας Ντοριάν Κώτση αλλά και ο συγγραφέας Ντ.Κουμπάτης.

Ο Μπεχάρ Γκιόκα στην ομιλία του, χαρακτήρισε το βιβλίο του ως «έκπληξη» και πρόσθεσε ότι θα  το ξαναδιαβάσει, προκειμένου να  το «χωνέψει» σε βάθος.

Ο συγγραφέας, σύμφωνα με  τον κ. Γκιόκα, περιγράφει  με ακρίβεια ιστορικά γεγονότα χωρίς να πέσει στην παγίδα του εθνικισμού και είναι ένα δίδαγμα  για όλους.

Ο υποδιευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αλβανίας, ιστορικός Ντοριάν Κώτση, μιλώντας για το βιβλίο, επεσήμανε ότι, η μετάφραση αυτού του βιβλίου που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα, είναι μια  συμβολή  ώστε το αλβανικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει καλύτερα  ιστορικές   στιγμές του γείτονά του.

«Είναι μια προσπάθεια που φέρνει πιο κοντά τους δύο λαούς...», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Κώτση, συγχαίροντας παράλληλα τον Έλληνα συγγραφέα για την ψύχραιμη και όσο το δυνατόν αντικειμενική περιγραφή των ιστορικών γεγονότων.

Η κορυφαία Αλβανίδα τραγωδός και πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Αλβανίας Μαργαρίτα Τζέπα, συνεχάρη το συγγραφέα για  το έργο του, το οποίο το αλβανικό κοινό έχει την ευκαιρία να διαβάσει στη γλώσσα του και τόνισε ότι «η τέχνη δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας, φιλίας και φέρνει πιο κοντά τους λαούς».

Ο  συγγραφέας Ντίνος Κουμπάτης, αναφερόμενος στο βιβλίο του, επεσήμανε ότι προσπάθησε, μέσα απ΄ αυτό, να δώσει την αλήθεια, να περιγράψει τα ιστορικά γεγονότα έτσι όπως διαδραματίστηκαν. Έδωσε έμφαση  στην ειρηνική συνύπαρξη που υπήρχε μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων στην άλλοτε ανθισμένη Σμύρνη, η οποία έμελλε να παραδοθεί , όπως είπε χαρακτηριστικά, στις φλόγες του μίσους και της καταστροφής.