Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025
greek albanian
Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα arrow Νέα arrow «Ψήφο εμπιστοσύνης για τη χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

«Ψήφο εμπιστοσύνης για τη χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015

«Ψήφο εμπιστοσύνης για τη χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας«Ψήφο εμπιστοσύνης για τη χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού» ζήτησε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Σε μια ομιλία διανθισμένη με αρκετές πατριωτικές αναφορές, που εξέλαβαν κατά την κατάληξή της και έναν προσωπικό συγκινησιακό τόνο, ο νέος πρωθυπουργός επισκόπησε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που ελάχιστα απέκλινε από τις περσινές εξαγγελίες του στη Θεσσαλονίκη, και που σε διακριτό βαθμό βασίζεται στη συνειδητή στήριξη των ίδιων των πολιτών για την επιτυχία του.

Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό πρόγραμμα που επισκόπησε ο Αλέξης Τσίπρας, περιλαμβάνει μεν την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά με σταδική την εφαρμογή του μέχρι και το έτος 2016, προκειμένου να προλάβει η αγορά να το ενσωματώσει. Εξάλλου, η επ' αόριστον αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που προβλεπόταν στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» μετατρέπεται τώρα σε απαγόρευσή τους μέχρι τη συγκρότηση ενός ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» που θα μεριμνά και για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών. Στην ίδια απαγόρευση υπάγονται και οι μεταβιβάσεις (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη) ενυπόθηκων δανείων, «σε μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα, σε Έλληνες ή ξένους κερδοσκόπους».

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την κατάργηση του αδικήματος της μη πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο ως διαρκούς αδικήματος, («κάτι που σέρνει πολίτες καθημερινά στα κρατητήρια»), όπως επίσης και την άρση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης ενάντια σε μικρά και μεσαία εισοδήματα» και τις αναγκαστικές εκτελέσεις που το συνοδεύουν. Επαναβεβαιώνοντας ωστόσο την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες «να βάλουν πλάτη» και «να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια» καταβάλλοντας τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχούν στο έτος 2014.

Σε σχέσεις εμπιστοσύνης παρέπεμπαν και οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού του δημοσίου τομέα: Ο πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε για λογαριασμό της νέας κυβέρνησης, να δείξει «αμέριστη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις», και ανήγγειλε την κατάργηση του σημερινού «εκδικητικού δικαίου» που τους αφορά, με ένα καινούργιο πειθαρχικό δίκαιο. Από την άλλη ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας, ανακοίνωσε την «άμεση προώθηση ρύθμισης για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια» και την αλλαγή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων, «κόβοντας το γόρδιο δεσμό μεταξύ κομμάτων και κρατικού μηχανισμού».

«Πρώτη προτεραιότητα από την Τετάρτη, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα περιλαμβάνουν «δωρεάν σίτιση, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες που έπεσαν θύματα της πιο σκληρής βαρβαρότητας τα τελευταία πέντε χρόνια». Η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει και τις μεγάλες αδικίες που σημειώθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επαναπροσλαμβάνοντας τις καθαρίστριες των υπουργείων, τους σχολικούς φύλακες και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ- κάτι που δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό, εφόσον οι εν λόγω αποκαταστάσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των προσλήψεων που ήδη προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2015. Στο ίδιο πλαίσιο, θα επανασυσταθεί με νόμο και από μηδενική βάση η ΕΡΤ, με τη χρήση αποκλειστικά του ανταποδοτικού τέλους της ΔΕΗ, χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς προχειρότητες και σπατάλες, σκανδαλώδεις συμβάσεις, κάστες προνομίων και προκλητικές αμοιβές».

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να «αποσυμφορήσει» τη δημόσια διοίκηση από τις «στρατιές των συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των υπουργών» και να μειώσει τα προνόμια των τελευταίων. Πλέον χαρακτηριστική, υπήρξε η προτροπή του προς την πρόεδρο της Βουλής, «να επανεξετάσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου, γιατί δεν πιστεύω πως οι βουλευτές στερούνται της δυνατότητας να μετακινούνται με τα δικά τους έξοδα».

Σε σχέση με το φορολογικό σύστημα, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύστηκε να υπάρξει «σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας για τις μακρόχρονες επενδύσεις», με τη φορολογική επιβάρυνση σε ατομικό επίπεδο, να μετατίθεται «στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα». Το αφορολόγητο όριο τίθεται στις 12.000 ευρώ ενώ προχωρά και η κατάστρωση του Περιουσιολογίου. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρόκειται να ενισχυθούν και θα υπάρξει διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού τους, παράλληλα ωστόσο με αυστηρές τιμωρίες για όσους παραβαίνουν το καθήκον τους. «Βάζουμε τέλος στη βιομηχανία χαριστικών τροπολογιών και εξαιρέσεων, και κάθε αλλαγή του φορολογικού δικαίου θα κωδικοποιείται άμεσα. Προχωράμε άμεσα σε μέτρα για ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με εκατό δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και διαδικασίες».

Ο πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε για λογαριασμό της κυβέρνησής του, να στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις, εκφράζοντας την επιθυμία «να παίξουν κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια». Η αντίθεση της κυβέρνησης αφορά μονάχα το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες, ή να εξυπηρετηθεί η «μαύρη τρύπα του χρέους»:

«Δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο- γιατί είναι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και άλλο το ξεπούλημα. Κάθε πρόταση για αξιοποίηση, θα προωθείται συγκεκριμένα στον βαθμό που εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος και θα είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά δε, τις δημόσιες συμβάσεις, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε την κινητοποίηση του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών για τον έλεγχό τους, προκειμένου να μπει τέλος στις υπερτιμολογήσεις. «Βάζουμε τέλος στα θαλασσοδάνεια που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση ενός ολιγαρχικού καθεστώτος» ανέφερε, ενώ ρητή υπήρξε και η αναφορά του και στα «χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα»- ένα καθεστώς για το οποίο δεσμεύτηκε να μπει πλέον τέλος.

«Το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε» διατράνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι μία συμφωνία που θα απελευθερώσει αναπτυξιακές δράσεις, που θα συνδυάζουν τη μικρή, μεσαία και μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς κίνητρα για επενδύσεις» μαζί με ένα «ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που δεν πρέπει να προσμετράται στο έλλειμμα, και με μορφές συνεργατισμού». Το τραπεζικό σύστημα θα επανασχεδιαστεί, με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, «ώστε το Δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του λαού, λαμβάνοντας πάντα υπόψη του και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων».

Τίποτε από τα παραπάνω ωστόσο, δεν θα αρκέσει να ανατάξει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, εφόσον δεν λυθεί το πρόβλημα του μη βιώσιμου χρέους - σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Η αναφορά του πρωθυπουργού στο ζήτημα του χρέους, αφορούσε άμεσα τη διεξαγόμενη διαπραγμάτευση και τους δανειστές και εταίρους της χώρας:

«Η Ελλάδα επιθυμεί να αποπληρώσει το χρέος της - και αν το θέλουν και οι εταίροι μας, να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, δεν είναι ζήτημα τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικών επιλογών. Και όσο επιμένουν οι εταίροι στη λιτότητα, τόσο το πρόβλημα του χρέους θα επιδεινώνεται. Αν συμφωνήσουμε πως η λύση είναι πολιτική, τότε η λύση θα βρεθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η λύση θα είναι σύμφωνη με το πρωταρχικό πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς «οι ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρονται στην αλληλεγγύη και ισότητα των κρατών-μελών και όχι στα Μνημόνια και τη λιτότητα». Θα είναι ωστόσο και ελληνική: «Ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για άμεσο τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας και για αλλαγή πολιτικής. Συνεπώς, το περιβόητο Μνημόνιο καταργήθηκε από την ίδια την αποτυχία του, τα καταστροφικά του αποτελέσματα και την ψήφο του ελληνικού λαού» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, τη λαϊκή κυριαρχία, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη» και η κυβέρνηση «δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν είναι δυνατό να ζητείται η επέκταση ενός προγράμματος που αποδοκιμάστηκε πριν λίγες μέρες απ' τον λαό».

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι μια «νέα συμφωνία σε ένα πρόγραμμα- γέφυρα μέχρι και τον Ιούνιο, ώστε να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους (που είναι αναγκαία) και ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Παρά τις δυσκολίες, αυτό είναι εφικτό να συμβεί τις προσεχείς 15 ημέρες, καθώς η κυβέρνηση «έχει σχέδιο και θέσεις», και γιατί πέραν του χρέους «υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί εάν υπάρχει διάθεση».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο «για τη αταλάντευτη επιμονή και αποφασιστικότητά του για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» και κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια.

«Δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή, αλλά συναίνεση για τη λύτρωση, για τη σωτηρία, για την προκοπή για την πρόοδο. Συναίνεση για να κάνουμε την πατρίδα μας ισότιμη, με φωνή και αξιοπρέπεια στην Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την Ιστορία μας, δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι, ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα απ' τη σάρκα του λαού, ερχόμαστε μέσα απ' τις σελίδες της Ιστορίας αυτού του λαού και γι' αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Σ' αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε» ανέφερε καταφανώς συγκινημένος ο Αλέξης Τσίπρας.