Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
greek albanian
Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα arrow Νέα arrow Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία

Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για τις ελληνικές επενδύσεις στην ΑλβανίαΣυνάντηση του Π/Θ Ε. Ράμα με εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα και το Γραφείο ΟΕΥ. Ο Π/Θ Ε. Ράμα συνοδεύονταν από τους υπουργούς Οικονομικής Ανάπτυξης Αρμπέν Αχμέταϊ, Μεταφορών Εντμόντ Χατζινάστο, Ενέργειας Νταμιάν Γκιγκνούρι, τη Δ/ντρια των Εφοριών Μπρισέλντα Σέχαϊ, τον επικεφαλής της Επιτροπής Επενδύσεων, βουλευτή Εντουάρντ Σαλσι, και τους βουλευτές Αναστας Αγγέλι, Αντρέας Μάρτο και Φιντέλ ΄Υλι.

«Νιώθουμε ενθαρρυμένοι από το κλίμα που επικρατεί στη νέα κυβέρνηση για τις ξένες επιχειρήσεις», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο της αλβανικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ροκανάς εκτίμησε την συμμετοχή του Π/Θ Ράμα, υπογραμμίζοντας: «Οι χώρες μας, η Ελλάδα και η Αλβανία, βρίσκονται σε μια κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Όμως, η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση. Το 2014 προβλέπεται να έχουμε ανάπτυξη, ενώ η χώρα βγήκε επιτυχώς στις αγορές, με τους διεθνείς επενδυτές να επιδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους. Έχουμε ανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητα που είχαμε απολέσει από το 2009, τα μακροοικονομικά μεγέθη εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ και το χρέος εμφανίζεται βιώσιμο», συμπλήρωσε ο κ. Ροκανάς

Αναφορικά με την Αλβανία, ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι η μακροχρόνια εικόνα από οικονομική και κοινωνική άποψη είναι θετική. Η Αλβανία έχει αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 85%, ο προσδόκιμος όρος ζωής έχει αυξηθεί κατά 7,5 έτη, ενώ και ο μέσος όρος του χρόνου σχολικής εκπαίδευσης  έχει αυξηθεί κατά τέσσερα έτη. Οι προοπτικές είναι ελπιδοφόρες, ενώ οι δείκτες του ΔΝΤ προβλέπουν για το 2015 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την οικονομία από 2,1% έως 2,5%». Κλείνοντας την ομιλία του ο Έλληνας Πρέσβης κ. Ροκανάς σημείωσε ότι οι οικονομίες των δύο χωρών είναι απόλυτα συνδεδεμένες και πορεύονται με ασφαλή τρόπο. «Η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική και η Ελλάδα θα την στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις», κατέληξε.

Ακολούθως ο κ. Ράμα κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση του επιχειρησιακού κλίματος στην χώρα, καθώς και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Ράμα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναφερόμενοι στην οικονομική κατάσταση της χώρας επισημαίνουν ότι η Αλβανία μετέβη από αρνητικό σε σταθερό επίπεδο. Ο Αλβανός Π/Θ υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη βελτίωση των υπηρεσιών φορολόγησης και των τελωνείων. Παράλληλα, ο Π/Θ Ράμα υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης είναι απαραίτητη η εταιρική σχέση με τις επιχειρήσεις, ώστε να καταπολεμηθούν όλα τα αρνητικά φαινόμενα που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό κλίμα. Ο κ. Ράμα τόνισε μεταξύ άλλων: «Σας βεβαιώ ότι οποιοσδήποτε επιχειρηματίας καταγγείλει παρατυπίες αρμοδίως στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι οι καταγγελίες του θα εξετασθούν άμεσα και μ’ αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες». Τέλος, ο αλβανός πρωθυπουργός κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία, κ. Λεωνίδα Ροκανά:

Στρογγυλή Τράπεζα για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία

(Τίρανα, 11 Απριλίου 2014)

Εισαγωγική Παρέμβαση

κου Λεωνίδα Κ. Ροκανά

Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αλβανία


Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι πολύ μεγάλη τιμή που σας έχουμε μαζί μας και, φυσικά, είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση για την πρωτοβουλία, την οποία αναλάβαμε από κοινού, να συγκεντρώσουμε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, όλους τους επενδυτές και να προσελκύσουμε ενδεχομένως και άλλους από την Ελλάδα. Ευχαριστώ επίσης θερμώς, τους Υπουργούς οι οποίοι παρίστανται και οι οποίοι είναι όλοι φίλοι και πολύ καλοί συνεργάτες, τον κ. Eduard Shalsi και τους Βουλευτές σας, τους Βουλευτές και τους αξιωματούχους από την Ελλάδα και, φυσικά, τους φίλους και συνεργάτες μας, Έλληνες επιχειρηματίες.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με δυό λόγια ευγνωμοσύνης και επαίνου για την νέα αλβανική κυβέρνηση. Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά μου στην Αλβανία τον Δεκέμβριο του 2012, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και τις δύο κυβερνήσεις. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, οι πολιτικές οι οποίες εγκαινιάστηκαν δίνουν πολύ μεγάλες ελπίδες για αναπτυξιακές και επιχειρηματικές δυνατότητες και επενδύσεις στη χώρα αυτή. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το κλίμα διαλόγου που επικρατεί. Από την πρώτη στιγμή, θυμάμαι και πριν ακόμα αναλάβει επισήμως η κυβέρνηση τα καθήκοντά της, αυτό ήταν μια βασική παράμετρος στην επικοινωνία με τους ξένους. Ήδη έχουμε τέτοια όργανα διαλόγου, όπως, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο, με το οποίο διατηρούμε συνεχείς επαφές. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την προώθηση της ανάπτυξης στη χώρα και, φυσικά, για όλους εμάς και τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν.  Ως Πρέσβυς της Ελλάδος, θα τους ενθαρρύνω προσωπικώς να το πράξουν, χωρίς κανένα δισταγμό.

Θα προσθέσω, ότι η Ελλάδα και η Αλβανία βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη, αλλά και πολύ ευνοϊκή συγκυρία. Η μεν Ελλάδα, διότι αυτή τη στιγμή, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι, βγαίνει πλέον οριστικά από την πολύχρονη και πάρα πολύ τραυματική κρίση, την οποία ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Μετά το 2009, ο ελληνικός λαός υπέστη πάρα πολύ μεγάλες θυσίες, οι οποίες ισοδυναμούν με 25% μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, με ανεργία 27% (στους νέους 50 έως 60%), με πολύ σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Σήμερα όμως, η Ελλάδα εξέρχεται οριστικά από την κρίση και το 2014 θα έχουμε ανάπτυξη θετική. Η Ελλάδα βγήκε, μόλις πρόσφατα, με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και, βεβαίως, όχι μόνον αυτοί. Τολμώ να πω και τα ευρωπαϊκά κράτη, με πρώτη την Γερμανία, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου κας Μέρκελ στη χώρα μας. Αλλά και πέραν αυτού, έχουμε βεβαίως ολοκληρώσει με επιτυχία τους κύκλους επαφών με το Eurogroup. Από το τέλος του 2013, η χώρα έχει ανακτήσει όλη της την ανταγωνιστικότητα, την οποία έχασε από το 2001 έως το 2009, κατά την συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Την θετική  αυτή εικόνα ενισχύουν, περαιτέρω και όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, το οποίο είναι, πλέον, βιώσιμο.

Αντίστοιχα, η Αλβανία βρίσκεται σε μια εξαιρετική φάση. Ο πρώτος λόγος, τον οποίο ήδη ανέφερα, είναι ότι υπάρχει η θετική βούληση της ίδιας της κυβέρνησης, με προεξάρχοντα τον Πρωθυπουργό. Αυτό είναι το πρώτο και κύριο δεδομένο. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι έχουμε, όπως φαίνεται και από διεθνείς δείκτες, μια μακροχρόνια θετική εικόνα της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής πορείας της Αλβανίας. Ενδεικτικά αναφέρω τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (UN Human Development Index, HDI) του προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Σε αυτόν τον δείκτη, η Αλβανία έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια, μετά το 1985. Έκτοτε, η Αλβανία έχει αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημά της κατά 85%, έχει επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής για περισσότερο από 7,5 χρόνια και έχει παρατείνει τον χρόνο φοίτησης των παιδιών στο σχολείο, κατά σχεδόν 3,5 χρόνια. Όλα τα ανωτέρω, είναι τεράστια επιτεύγματα και στον κοινωνικό τομέα.

Όλοι αυτοί οι λόγοι, λοιπόν, μας ενθαρρύνουν να συμπεράνουμε ότι οι προοπτικές είναι σημαντικότατες. Δεν είναι προοπτικές που δημιουργήθηκαν τώρα, είναι προοπτικές οι οποίες υπάρχουν διαχρονικά. Αλλά και οι σημερινές προοπτικές, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη, είναι θετικές και πολύ σημαντικές, καθώς η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει νέα άνοδο (θα κυμανθεί περί το 2,1%). Συνεπώς, από πλευράς μου, νομίζω ότι, υπάρχει κάθε λόγος να είμαστε ικανοποιημένοι.  Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα συγκυρία είναι σημαντική και εξαιρετικά θετική για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες και, βεβαίως, και οι δύο χώρες έχουμε ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα, την προώθηση της ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Τέλος, επιτρέψατέ μου όπως επαναλάβω δημοσίως ότι,  η χώρα μου θα στηρίξει πάση δυνάμει την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των Βαλκανίων και, ειδικότερα, της Αλβανίας.

Ευχαριστώ και πάλι τον κ. Πρωθυπουργό, ο οποίος μας έκανε την τιμή να είναι μαζί μας.