Με την ευκαιρία της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων, η οποία καθιερώθηκε με την, Ελληνικής πρωτοβουλίας, Απόφαση 68/163 (2014) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα αποδίδει σήμερα φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ανά τον κόσμο, που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και όσους υπέστησαν ή εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.
Η Ελλάδα υπογραμμίζει την θεμελιώδη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξαρτησίας και ποικιλομορφίας των ΜΜΕ για την πραγμάτωση της ουσιαστικής δημοκρατίας, χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού ή επίθεσης κατά δημοσιογράφων ή εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Επιπλέον, ενθαρρύνουμε τα κράτη να ανταποκριθούν στην υποχρέωση προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, καθιερώνοντας ένα συνεκτικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την πρόληψη των τελούμενων κατά αυτών εγκλημάτων και στην παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων.
Για να τιμήσει την σημερινή επέτειο, η Ελλάδα συνδιοργανώνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μαζί με την Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων και την UNESCO διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ρητορική Μίσους και Γυναίκες Δημοσιογράφοι».
Στην εν λόγω εκδήλωση απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Επίσης, συνδιοργανώνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, μαζί με τη Γαλλία, εκδήλωση με θέμα: «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων: Ελευθερία έκφρασης υπό μια έμφυλη προοπτική».
Διαβάστε τον χαιρετισμό του Υπουργού στη διαδικτυακή εκδήλωση της UNESCO, εδώ.
Δείτε το χαιρετισμό (στα αγγλικά) εδώ.
2 Νοεμβρίου, 2021