Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με το διευρυνσιακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον αυτονόητο όρο ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα θεωρεί ως βασικά θέματα μείζονος ευρωπαϊκού, περιφερειακού, αλλά και ελληνικού ενδιαφέροντος στα Δυτικά Βαλκάνια τα εξής: την σημαντική πρόοδο του Διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, την ουσιαστική και βιώσιμη πρόοδο της Αλβανίας αναφορικά με τις πέντε καίριες προτεραιότητες καθώς και τη σημαντική προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως επείγουσες. Σημειώνει δε, ότι η επίλυση του ονοματολογικού παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των τεθεισών προϋποθέσεων.

Η Ελλάδα, ως χώρα άμεσης γειτνίασης, εργάζεται συστηματικά για την προώθηση των σχέσεων της με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι, επί ελληνική προεδρίας, στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2003 επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων που οδήγησε στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τα δύο αυτά κράτη, το 2014 και 2005 αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ως προς την Αλβανία, η χώρα μας εστιάζει τόσο στα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα όσο και στην ανάγκη για απόλυτη τήρηση της αρχής pacta sunt servanda, αλλά και στην αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Όσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων. Η σταθερότητα και η πρόοδος της χώρας είναι ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Επισημαίνεται ότι είναι η έβδομη φορά που αυτή η χώρα λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο - και όχι από την Επιτροπή - όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης. Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη. 

Συνολικά, η μελλοντική διεύρυνση της Ένωσης συναρτάται άμεσα με την ανάγκη διεξαγωγής μίας σοβαρής και ουσιώδους συζήτησης για το κοινό μας μέλλον εντός μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, δίκαιης και αποτελεσματικής Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των λαών της.

18 Απριλίου, 2018

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία