1. Η επιστροφή στη ρωσική πλευρά του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Προξενικού Αρχείου Χανίων έχει συνδεθεί, από πενταετίας, με τον επαναπατρισμό των Εβραϊκών Αρχείων στην Ελλάδα.
2. Τα Εβραϊκά Αρχεία, φυλασσόμενα στο Ρωσικό Στρατιωτικό Αρχείο, αφορούν ως επί το πλείστον εκείνα των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, ενώ τα Αρχεία του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Προξενείου Χανίων, είχαν δοθεί προς φύλαξη στις ελληνικές Αρχές λόγω ιστορικών συγκυριών. Σημειώνεται, ότι τα Εβραϊκά Αρχεία (τα οποία ιδιοποιήθηκαν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις) κατασχεθέντα το 1945 από Σοβιετικούς, είναι δεκαπλάσια σε όγκο αυτών των Χανίων.
3. Η υπογραφή Πρωτοκόλλου Διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποτέλεσε καθοριστική εξέλιξη επί του χρονίζοντος αυτού ζητήματος, το οποίο υπεισέρχεται στη φάση διοικητικής υλοποίησής του, διανοίγοντας μάλιστα ευρύτερες προοπτικές συνεργασίας στον τομέα των διμερών πολιτιστικών ανταλλαγών και εν όψει του έτους 2016, το οποίο έχει επισήμως κηρυχθεί ως «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα ψηφιοποίηση του Αρχείου που διενεργείται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί εγκαίρως.
11 Δεκεμβρίου, 2014