Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Ξυδάκη, στην υπ’αρ. 2917 από 04.02.2016 Ερώτηση της Βουλευτού κας. Ν. Μπακογιάννη, αναφορικά με την θέση της Ελλάδας στην ζώνη Σένγκεν

Ως χώρα στην πρώτη γραμμή υποδοχής στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και μάλιστα λόγω γεωγραφικής θέσης, θαλάσσια, δεχθήκαμε, σε λιγότερο από ένα έτος, μεικτές ροές (προσφυγικές και μεταναστευτικές) άνω των 950.000 ατόμων. Βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των μεικτών ροών να γίνει δια του επιμερισμού των βαρών, στη βάση της αλληλεγγύης και της διαφύλαξης των ευρωπαϊκών αρχών.

Μετά την απόφαση, στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, της Κροατίας, η οποία κοινοποιήθηκε σε Σερβία και ΠΓΔΜ, για απαγόρευση εισόδου σε υπηκόους Μαρόκου, Αλγερίας, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Λιβερίας, Σουδάν και Κονγκό, η Σερβία και η ΠΓΔΜ υιοθέτησαν άμεσα την ίδια πολιτική. Μέχρι πρόσφατα άτομα με προσφυγικό προφίλ, ήτοι υπήκοοι Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν εξακολουθούσαν να διέρχονται προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη μέσω της χώρας μας και της πΓΔΜ. Ακολούθως απαγορεύτηκε η είσοδος Αφγανών στην πΓΔΜ, λόγω αλυσιδωτών μέτρων των χωρών της «βαλκανικής διαδρομής», ενώ τις τελευταίες ημέρες η ροή προσφύγων προς το βορρά, κατόπιν μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Αυστρίας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση σημαντικού αριθμού προσφύγων στη χώρα μας.  

Σημειώνω ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (18&19.2) η Αυστρία ανέλαβε την υποχρέωση να καθυστερήσει την επιβολή των εξαγγελθεισών ποσοστώσεων στην είσοδο προσφύγων στη χώρα της και κατ’ επέκταση στην Οδό των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι την σύγκληση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προγραμματίζεται για τις 7.3.  Υπενθυμίζω ότι η Βιέννη είχε δηλώσει πρόσφατα ότι για την επόμενη τετραετία δεν προτίθεται να φιλοξενήσει πέραν των 127.000 προσφύγων ενώ για το έτος 2016 καθορίστηκε ανώτατο όριο στους 38.000 αιτούντες άσυλο. Η Αυστρία, όπως γνωρίζετε, δεν τήρησε τα υπεσχημένα, γεγονός που οδήγησε στην πραγματοποίηση διαβημάτων και στην ανάκληση της Πρέσβεώς μας για διαβουλεύσεις.

Η χώρα μας διαβουλεύεται στενά με όλους τους εταίρους, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη βαλκανική μεταναστευτική οδό και τονίζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη μη λήψεως μονομερών και αποσπασματικών μέτρων, που μπορεί να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις χώρες της βαλκανικής διαδρομής και, εν τέλει, στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται σε όλα τα επίπεδα κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια για ενιαίες, ευρωπαϊκές λύσεις. Το τελευταίο διάστημα είχα ουσιαστικές συναντήσεις με ομολόγους μου και τους καθ’ ύλη αρμόδιους Υπουργούς στην Προεδρεύουσα της ΕΕ Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, Φινλανδία και την Αυστρία.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στους τομείς ελέγχου/καταγραφής των εισερχομένων προσφύγων/μεταναστών & δημιουργίας επαρκών χωρών υποδοχής, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης, καθώς και των επιστροφών των οικονομικών μεταναστών, με τη συνδρομή της ΕΕ. Υπογραμμίζω στο σημείο αυτό ότι κατά τη Σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου με τη συμμετοχή και χωρών της βαλκανικής μεταναστευτικής οδού, οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων δεσμεύθηκαν για τη δημιουργία 50.000 θέσεων φιλοξενίας (πέραν των 50.000 για τις οποίες υπάρχει ελληνική δέσμευση), οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί.  

Η διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης ήταν και παραμένει ο στόχος της πολιτικής μας.

16 Μαρτίου, 2016