Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Ξυδάκη, στην υπ’αρ. 3281 από 17.02.2016 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Μ. Κόνσολα, αναφορικά με τις ενέργειες για την ενίσχυση των ελληνικών προξενικών αρχών στις χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας για την υποδοχή τουριστών από τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν, εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι από φέτος, για πρώτη φορά, η έκδοση τουριστικής θεώρησης εισόδου γίνεται με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων, για λόγους ενίσχυσης της ασφάλειας. Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Θεωρήσεων (VIS), το οποίο εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων.

Η συσταθείσα με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας Ομάδα Εργασίας  προχώρησε σε εισηγήσεις για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε ώστε οι αρμόδιες Προξενικές Αρχές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου Συστήματος. Βάσει αυτών, προβλέφθηκε η άμεση ενίσχυση των Προξενικών Αρχών μας με πρόσθετους σταθμούς εργασίας (πρόκειται για πλήρεις μονάδες με το κατάλληλο hardware/software λήψης και διασταύρωσης βιομετρικών δεδομένων). Η σχετική προμήθεια εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα (ISF Visa), το οποίο σημαίνει ότι μόνο εν μέρει επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον, προβλέφθηκε η επείγουσα ενίσχυση του Γενικού Προξενείου Μόσχας με έμπειρο προσωπικό που αποσπάται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, ενώ με σχετική τροπολογία δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους Προξένους της χώρας μας να προσλαμβάνουν επιτόπιο εποχικό προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις για τη στελέχωση της υπηρεσίας έκδοσης θεωρήσεων.

Τέλος, δώσαμε οδηγίες στις προξενικές Αρχές στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη να ζητήσουν από τον τοπικό συνεργάτη της χώρας (πάροχο) να αυξήσει  τον αριθμό των κέντρων παραλαβής αιτημάτων  Ρώσων πολιτών, ώστε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότεροι που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Στην ίδια κατεύθυνση, αξιοποιούνται πλήρως οι κινητές μονάδες κατάθεσης αιτημάτων που, ήδη, διαθέτει ο  πάροχος στη Ρωσία. Θα ήθελα να σημειώσω ότι ανάλογη επέκταση των Κέντρων παραλαβής θεωρήσεων προβλέφθηκε και για την Κίνα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Κέντρα Θεωρήσεων, τα οποία έχουν ως στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του κοινού, στη Ρωσία έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν σε 18 πόλεις, (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνεμπουργκ, Νοβοσιμπίρσκ, Ροστώφ, Καζάν, Σαμάρα, Νίζνι Νόβγκοροντ, Κρασνοντάρ, Κρασνογιάρσκ, Καλίνινγκραντ, Ιρκούτσκ, Ούφα, Χαμπαρόβσκ, Σότσι, Νοβοροσίσκ, Βλαδιβοστόκ, Μουρμάνσκ, Όμσκ, Σεράτωφ και Πέρμ), ενώ περί τα τέλη Μαρτίου  αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον 4.

Στο ίδιο πλαίσιο,  αξιοποιούμε στο έπακρο τη δυνατότητα που προβλέπει ο Κώδικας Θεωρήσεων για συνεργασία με αξιόπιστους και φερέγγυους εμπορικούς μεσολαβητές, Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γενικό Προξενείο Μόσχας διαπιστεύει κατ’ έτος και συνεργάζεται με 141 ταξιδιωτικά πρακτορεία της περιοχής αρμοδιότητάς του, και τα Γενικά Προξενεία Πετρούπολης και Νοβοροσίσκ με 47 και 14 ταξιδιωτικά πρακτορεία, αντίστοιχα.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι ελληνικές Προξενικές Αρχές κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων ως προς την ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων για χορήγηση θεωρήσεων Σένγκεν (εντός 48 ωρών), σε σχέση με τα λοιπά κράτη-μέλη Σένγκεν που διαθέτουν προξενική παρουσία στην ίδια χώρα αυτή.

16 Μαρτίου, 2016