1. Η υπογραφή της Ελληνο-αλβανικής συμφωνίας της 27ης Απριλίου 2009 «για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλασσίων ζωνών, τις οποίες δικαιούνται βάσει του διεθνούς δικαίου» είναι γεγονός και αποτελεί προϊόν μακράς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Τα όποια προβλήματα ανέκυψαν εκ των υστέρων αφορούν την εσωτερική έννομη τάξη της Αλβανίας.
2. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στα Τίρανα και τις συνομιλίες που είχα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και κατά την συνάντηση που είχα στην Αθήνα στις 15.11 τ.ε. με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Αλβανίας κ. Peleshi, κατέγραψα την βούληση της Αλβανικής πλευράς όπως ξεπερασθεί το παρόν αδιέξοδο. Αυτό βεβαίως μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.
3. Η Αλβανική Κυβέρνηση, δια του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών και άλλων στελεχών της, διακηρύσσει ότι επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο της ευρωπαϊκής της πορείας. Η βούληση αυτή είναι αμοιβαία και η χώρα μας έχει αποδείξει εμπράκτως τη στήριξή της προς την Αλβανία τα τελευταία χρόνια.
4. Η αντίδραση της Κυβέρνησης σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που δεν συνάδουν με τον αμοιβαίο σεβασμό, θεμελιώδες προαπαιτούμενο για την οικοδόμηση καλών και παραγωγικών σχέσεων, είναι πάντοτε άμεση, αποφασιστική και σε όλα τα επίπεδα.
5. Σε ότι αφορά ενδεχόμενα ατομικά αιτήματα που άπτονται περιουσιακών δικαιωμάτων, έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει τη βασιμότητα τέτοιων αιτημάτων, βάσει του εθνικού και του διεθνούς εφαρμοστέου δικαίου.
6. Υπ’ αυτό το πρίσμα, θα συνεχίσουμε να προωθούμε με συνέπεια και συγκεκριμένες δράσεις την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας, εκτιμώντας ότι έχουμε κάθε συμφέρον να εξαντλήσουμε τα περιθώρια ανάπτυξης διμερών σχέσεων με την Αλβανία, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο πλευρών και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.
7. Επιτρέψατέ μου, τέλος, να επαναλάβω ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της με βάση συγκυριακές αντιδράσεις, αλλά επί τη βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με αποκλειστικό γνώμονα το διαχρονικό συμφέρον του Έθνους.
4 Δεκεμβρίου, 2013