Απάντηση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου, στην υπ’ αριθμ. 1170 από 17/07/2014 Ερώτηση των Βουλευτών κ. Θανάση Παφίλη και Λιάνας Κανέλλη, σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα

1.    Η Ελληνική κυβέρνηση, είχε από την πρώτη στιγμή σταθερή και σαφή θέση. Με δήλωσή μου, στις 13.07.2014, καταδίκασα απερίφραστα τη βία στη Λωρίδα της Γάζας ήδη από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, καλώντας για άμεση εκεχειρία, και ανέδειξα την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος και την ύπαρξη αθώων θυμάτων.

2.    Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις μου στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα συμπεράσματα του οποίου εκφράζουν όλα τα κράτη μέλη, συνεπώς και την Ελλάδα. Οι σχετικές δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου και των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν επίσης την κοινή ευρωπαϊκή, άρα και ελληνική θέση.

3.    Πάγια θέση μας είναι η ανάγκη για πολιτική και διπλωματική επίλυση του ζητήματος που προϋποθέτει αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν και νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών, ιδίως παιδιών που είναι και τα πιο αθώα θύματα, αλλά και η ανατροφοδότηση του φαύλου κύκλου της βίας.

4.    Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάς υποστήριξε ευθύς εξαρχής με σειρά διπλωματικών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, δηλαδή: μια συγκεκριμένη πρόταση που είχε σαν στόχο την άμεση εκεχειρία, την επαναφορά στο καθεστώς εκεχειρίας του 2012 και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας καθώς επίσης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής διάστασης του προβλήματος. Επισημαίνω, ότι ήδη κατά τις διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες μου με τους ομολόγους μου του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου (Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών, 15.07.2014), εξέφρασα στους συνομιλητές την υποστήριξη της Ελλάδας στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία. Και πάλι χθες ενόψει νέου κύκλου συναντήσεων στο Κάιρο ενημέρωσα τον Αιγύπτιο ομόλογό μου για την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με κάθε τρόπο την επίτευξη εκεχειρίας.

5.    Εξάλλου, η χώρα μας συνεισέφερε ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (22.07.2014), όπου ρητά γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων, στις προβλέψεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, στην εκατέρωθεν ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών καθώς επίσης και στην προτεραιότητα εφαρμογής της υπ’αριθμ. 1860 απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών του 2009.

6.    Στο ίδιο κείμενο γίνεται ρητή μνεία στην ανάγκη επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με συγκεκριμένο περιεχόμενο, ενώ υπάρχει διαβεβαίωση για την υποστήριξη, εκ μέρους της ΕΕ και άρα και της Ελλάδας, σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και ασφάλειας.

7.    Η χώρα μας ευθυγραμμίζεται εν προκειμένω με τις συλλογικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας οι οποίες λαμβάνονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

26 Αυγούστου, 2014