Απάντηση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου, στην υπ’ αριθμ. 1433 από 25/07/2014 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Ηλία Παναγιώταρου, σχετικά με τη διαδικασία διοικητικής μεταρρύθμισης στην Αλβανία.

1.    Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολούθησε εξαρχής τη διαδικασία αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα. Τονίσθηκε στην αλβανική πλευρά, με πολλές παρεμβάσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, το ισχυρό ενδιαφέρον και οι ανησυχίες μας για τις προβλέψεις των σχετικών νομοσχεδίων που αφορούσαν ανεπιθύμητες παρεμβάσεις στο διοικητικό πλαίσιο περιοχής της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ).
2.    Επιπλέον, καταστήσαμε αμέσως σαφές προς την αλβανική κυβέρνηση ότι οι έντονες -και εύλογες- αντιδράσεις των Ομογενών μας δεν μπορούν να αγνοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση και κοινή γνώμη. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία και απογοήτευσή του για τις εξελίξεις αυτές. Περαιτέρω, υπενθυμίσαμε ότι αναμένουμε από την αλβανική κυβέρνηση να σεβασθεί όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
3.    Τελικώς επιτεύχθηκε ο στόχος της διατήρησης της ενότητας οκτώ μειονοτικών χωριών της περιφέρειας των Αγίων Σαράντα εντός του διοικητικού πλαισίου του νεοϊδρυθέντος Δήμου Λιβαδειάς (πλην του χωριού Τσούκα). Ωστόσο, ο Δήμος Χειμάρρας συνενώθηκε με τις επαρχίες Λουκόβου και Βράνιστ, γεγονός που δεν αντανακλά το δημογραφικό χαρακτήρα της περιοχής στην οποία ζουν μέλη της ΕΕΜ, όπως ανέφερε πάντως κατά τη σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση ο Αλβανός Πρωθυπουργός. Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από την αλβανική Βουλή με αποχή της αντιπολίτευσης και υποστηρίχθηκε από το κόμμα PDIU. Ο Αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλε κατεψήφισε, ο βουλευτής κ. Τάβος του ΣΚΟ (LSI, υπό τον κ. Ιλίρ Μέτα) απέσχε, ενώ έξι άλλοι βουλευτές προερχόμενοι από την ΕΕΜ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.
4.     Θέλω με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω ότι η Αλβανία υποχρεούται, μέσω διεθνών και διμερών συμβατικών κειμένων, να σέβεται και να προστατεύει τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα στην επικράτειά της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε ολόκληρη την Αλβανία και έχει καταστήσει απόλυτα σαφές, με κάθε ευκαιρία, ότι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Μειονότητας και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν ιδιαιτέρως βαρύνοντα παράγοντα των διμερών σχέσεών μας και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στον βαθμό που η χώρα μας συνδιαμορφώνει τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

26 Αυγούστου, 2014