Απάντηση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην υπ’ αριθμ. 219 από 19/6/2014 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Κωνσταντίνου Δαμαβολίτη σχετικά με τη θέσπιση ΑΟΖ στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο

1.    Όπως έχω επανειλημμένως δηλώσει, η θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα ασκήσει στον κατάλληλο χρόνο, συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες, τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα ενέργειας.
2.    Ήδη από το 1995, κατά την επικύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), η Ελλάδα κατέθεσε την εξής  δήλωση: «Η Ελλάδα, επικυρώνοντας τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας διασφαλίζει όλα τα δικαιώματά της και αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση. Η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε και πως θα ασκήσει τα εν λόγω δικαιώματα σύμφωνα με την εθνική της στρατηγική. Τούτο δεν σημαίνει ούτε κατ’ ελάχιστον απεμπόληση εκ μέρους της Ελλάδας των δικαιωμάτων αυτών».
3.     Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν απαιτείται η κήρυξη ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τα κυριαρχικά δικαιώματα του παράκτιου κράτους επί της υφαλοκρηπίδας υφίστανται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εξ υπαρχής ("ab initio") και αυτοδικαίως ("ipso facto"), ανεξαρτήτως κατοχής ή ρητής διακήρυξης. Συνεπώς, το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων της υφαλοκρηπίδας δεν εξαρτάται ούτε επηρεάζεται από την κήρυξη ΑΟΖ.
4.    Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται ανεπιφύλακτα από τη διενέργεια σεισμικών ερευνών απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης στο Ιόνιο και Νότιο Κρητικό Πέλαγος και την επικείμενη προκήρυξη περιοχών παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. 
5.    Tέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα απώτατα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι σαφώς καθορισμένα (βλ. άρθρο 2(1) του ν. 2289/1995 «αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 156 του ν. 4001/2011).
6.    Σύμφωνα με την ρητή διάταξη του άρθρου 2(1) του ν. 2289/1995: “Eλλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ής κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης“.
7.    Τα ανωτέρω έχουν καταχωρηθεί με ρηματικές διακοινώσεις της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Η.Ε. (βλ. ΡΔ υπ’ αριθ. 974 της 8.5.2012 και 389 της 20.2.2013).

26 Αυγούστου, 2014