1. Είναι διακηρυγμένη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, είναι αναφαίρετα και η χώρα μας έχει την ευχέρεια να τα ασκεί όταν το κρίνει σκόπιμο και υπό συνθήκες που διασφαλίζουν το εθνικό συμφέρον.
2. Αυτά αφορούν και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που ως προς το κρίσιμο ζήτημα του υποθαλάσσιου πλούτου ταυτίζεται με το κυριαρχικό δικαίωμα επί της υφαλοκρηπίδας, το οποίο ισχύει ούτως ή άλλως χωρίς να απαιτείται ανακήρυξη. Άλλωστε, σε περιοχές όπως η Μεσόγειος τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ συμπίπτουν.
3. Ανάμεσα στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ. Στο μεταξύ όμως, η Ελλάδα με το ν. 4001/2011 έχει καθορίσει τα εξωτερικά απώτατα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και τα έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ.
4. Η πρόσφατη προκήρυξη, διά του ΥΠΕΚΑ, περιοχών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αποτελεί απόδειξη της υπεύθυνης και στοχευμένης πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον τομέα αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας.
21 Οκτωβρίου, 2014