1. Όσον αφορά στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη θα ήθελα, καταρχάς, να επαναλάβω ότι η ελληνική πολιτεία και το σύνολο των Ελληνικών Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ενεργούν μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών και τήρησης των διεθνών συμβάσεων. Χάραξαν, εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν, υπέρ των συμπολιτών μας, μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, πολιτική πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας στη βάση των δημοκρατικών μας αξιών, των προνοιών της Συνθήκης της Λωζάνης και των συναφών διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και στις θρησκευτικές ή γλωσσικές ιδιαιτερότητές τους.
2. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί ενδελεχώς όλες τις εξελίξεις που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητάς του. Προβαίνει δε στις ενδεδειγμένες ενέργειες με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης.
3. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Γνωρίζω τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί και εκφράζονται κατά διαστήματα - και μέσω Ερωτήσεων για το ρόλο του. Οφείλω, όμως, από την πλευρά μου, να τονίσω ότι το ΥΠΕΞ έχει πλήρη και λεπτομερή εικόνα για τη δράση του Γενικού Προξενείου. Όποτε διαπιστώνονται συμπεριφορές ή δράσεις που εκφεύγουν του πλαισίου, που θέτουν οι διεθνείς συνθήκες και η διπλωματική πρακτική, παρεμβαίνει με τους τρόπους εκείνους που κρίνονται κάθε φορά σκόπιμοι και εθνικά επωφελείς.
4. Η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μειονότητας, για την καλύτερη ενσωμάτωσή της στις τοπικές και εθνικές δομές και για την ευημερία της είναι διαρκής, στο πλαίσιο μίας συνεκτικής και πολύπτυχης πολιτικής, που δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Η πλήρης υλοποίησή της στη Θράκη θα θέσει τέρμα στις φρούδες ελπίδες εκείνων που επενδύουν στην περιχαράκωση της μειονότητας.
5 Μαρτίου, 2014