1. Η χώρα μας εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος και δεν προβαίνει σε ενέργειες που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διπλωματική πρακτική μπορούν να στοιχειοθετήσουν αναγνώριση. Κατά τα λοιπά, η στάση της Ελλάδος σε σχέση με το Κόσοβο αντανακλά τις προσπάθειές μας να διαδραματίσουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο στα Δ. Βαλκάνια και διέπεται από τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας.
2. Σύμφωνα με τον Κώδικα Θεωρήσεων, ο οποίος ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη Σένγκεν και επομένως και για την Ελλάδα, η χώρα μας χορηγούσε ούτως ή άλλως θεωρήσεις Σένγκεν περιορισμένης εδαφικής ισχύος σε κατόχους κοσοβαρικών διαβατηρίων.
3. Από 20.3.2014 τα αυτοκόλλητα των θεωρήσεων περιορισμένης εδαφικής ισχύος, καθώς επίσης και σφραγίδες και κάθε άλλη καταχώρηση, τίθενται από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές επί των κοσοβαρικών διαβατηρίων, διακόπτοντας τη μέχρι τότε ακολουθούμενη πρακτική επικόλλησης των εν λόγω θεωρήσεων επί ξεχωριστού φύλλου χάρτου. Η νέα αυτή για τα ελληνικά δεδομένα πρακτική συνιστά την ακολουθητέα πρακτική και άλλων μη αναγνωριζόντων το Κόσοβο κρατών-μελών της ΕΕ που είτε ανήκουν στο χώρο Σένγκεν (π.χ. Σλοβακία), είτε όχι (πχ Ρουμανία), τα οποία αναγνωρίζουν, ωστόσο, τα κοσοβαρικά διαβατήρια ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα χορηγώντας θεωρήσεις επ’αυτών.
4. Θέλω να προσθέσω ότι από τη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, το 2003, η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής όλου του βαλκανικού χώρου, του Κοσόβου συμπεριλαμβανομένου. Κατά την επίσκεψή μου στις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχα την ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσω την ελληνική στήριξη για μελλοντική ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Επιθυμούμε, στο μέτρο που καθίσταται δυνατό, να είμαστε παρόντες και για να αναπτύξουμε τις εμπορικές σχέσεις μας, αλλά και για να μην καλύπτουν άλλοι το κενό που θα αφήναμε. Στο πνεύμα αυτό, συναινέσαμε, προ έτους περίπου, στην ίδρυση Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσόβου στην Αθήνα, χωρίς βεβαίως διπλωματικό καθεστώς.
16 Μαΐου, 2014