1. Οι παραβάσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο του άρθρου 260 Σ.Λ.Ε.Ε., το οποίο αφορά την απειλή επιβολής προστίμων λόγω μη εκτέλεσης προηγούμενης απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε., είναι δώδεκα (12), αρμοδιότητας διαφόρων υπουργείων. Σε μία μόνο υπόθεση (Ανεξέλεγκτες χωματερές-αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ) έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Δ.Ε.Ε., για την οποία επαπειλείται ημερήσια χρηματική ποινή και κατ΄αποκοπήν πρόστιμο. Αυτή τη χρονική στιγμή, πάντως, η Ελληνική Δημοκρατία δεν πληρώνει πρόστιμο για κάποια υπόθεση.
2. Ο χειρισμός των υποθέσεων αυτών, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, γίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, (Ειδική Νομική Υπηρεσία Ε.Ε.) σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Η εκπροσώπηση της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ε.Ε., εφόσον η υπόθεση φτάσει εκεί, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών δια της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, Τμήματος Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, η νομική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και η παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ε.Ε. με στόχο την αποτροπή της επιβολής χρηματικών κυρώσεων.
3. Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) και την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου, η εκπροσώπηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον του, ενεργείται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (άρθρο 2 του Ν. 3086/2002, όπως ισχύει). Σε 480 ελληνικές υποθέσεις έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, οι οποίες αφορούν ως επί το πλείστον τέσσερις μεγάλες κατηγορίες υποθέσεων α) Εύλογη διάρκεια της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δίκης και έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής (αφορούν περίπου τα 2/3 των υποθέσεων) β) Υπερβολική και αυθαίρετη αστυνομική βία γ) Συνθήκες κράτησης και χορήγηση ασύλου και δ) Ελεύθερη σύσταση σωματείων και ενώσεων.
4. Σημαντικά νομοθετικά μέτρα έχουν ληφθεί για την θεραπεία των παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που διαπιστώνει το ΕΔΔΑ. Αναφέρεται ενδεικτικά η υιοθέτηση εθνικού ενδίκου βοηθήματος για την εύλογη διάρκεια της διοικητικής δίκης, μέτρα κατά της παράνομης αστυνομικής βίας που έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ λαμβάνονται μέτρα και για την συμμόρφωση προς τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
4 Δεκεμβρίου, 2013