1. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά πως η διαιώνιση ρητορείας περί δήθεν «αλύτρωτων αλβανικών εδαφών» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιοχής, μέσα από τη σχολική διδακτέα ύλη, υπονομεύει τις προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού.
2. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρουσίασης της ιστορίας, γεωγραφίας, λογοτεχνίας, πολιτισμού και οικονομίας της κάθε χώρας στα σχολικά εγχειρίδια της άλλης κατά τρόπο που να αντανακλά το πνεύμα και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι δύο χώρες έχουν συστήσει Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ως αντικείμενο την εξέταση του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων και τον εντοπισμό των σημείων που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, με τελικό σκοπό την αναθεώρησή τους. Στην εν λόγω Μεικτή Επιτροπή, από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
3. Αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεσή μας η Μεικτή Επιτροπή να επιταχύνει το έργο της, προκειμένου να υπάρξουν σύντομα απτά αποτελέσματα, τα οποία θα αποτυπώνουν βασικές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση, η αποφυγή αναπαραγωγής αλυτρωτισμού και αρνητικών στερεοτύπων για τους γειτονικούς λαούς.
4. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως η διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας εξυπηρετούνται μακροπρόθεσμα και από την καλλιέργεια στις νέες γενιές των αξιών αυτών, μέσα από τη διδακτέα ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας. Οι στόχοι, δε, αυτοί είναι αμφότεροι συνυφασμένοι με την ίδια την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.
5. Η Αλβανία απέκτησε πρόσφατα το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Απέκτησε, δηλαδή, ένα καθεστώς που η ΠΓΔΜ έχει ήδη από το 2005 ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο πιο προωθημένο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οφείλω να τονίσω, όπως επισημαίνω με κάθε ευκαιρία και στους Αλβανούς συνομιλητές μου, την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου πλαισίου αναφοράς, θεσμικού και πολιτικού. Αυτό είναι τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας. Η συνέπεια στην τήρηση της ευρωπαϊκής πρακτικής για όλα τα θέματα, αποτελεί έναν σταθερό και ασφαλή δείκτη στην ευρωπαϊκή αυτή πορεία, την οποία η Ελλάδα ανέκαθεν στήριξε αταλάντευτα.
11 Δεκεμβρίου, 2014