1. Τα πρόσφατα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας αποτελούν μία δυσάρεστη υπενθύμιση των κινδύνων που ελλοχεύουν από την υιοθέτηση ακραίων συμπεριφορών και εθνικιστικών εξάρσεων, ιδίως σε μία περιοχή με δυσάρεστες ιστορικές εμπειρίες, όπως τα Βαλκάνια.
2. Τούτο κατεδείχθη επιτακτικότερα και από το – μεμονωμένο – περιστατικό στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου, για το οποίο, κατόπιν εντολής μου, πραγματοποιήθηκαν διαβήματα τόσο από την τοπική Προξενική μας Αρχή, όσο και από την Πρεσβεία μας στα Τίρανα.
3. Είναι απολύτως εσφαλμένο να αποδέχεται κανείς τον «χουλιγκανισμό» ως πεδίο δεκτικό ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής. Τα αθλητικά γεγονότα πρέπει ακριβώς να λογίζονται ως ευκαιρία μετατροπής του ανταγωνισμού σε άμιλλα, για την προαγωγή της φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ λαών και εθνών και μάλιστα γειτονικών.
4. Αποτελεί ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων να αξιοποιούν τέτοιες ευκαιρίες προκειμένου, με πράξεις και δηλώσεις τους, να αποκαθιστούν την αίσθηση περιφερειακής σταθερότητας και του σεβασμού των αρχών καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα χαιρετίζει εκείνες τις δηλώσεις των πολιτικών ιθυνόντων, που καταδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής μας αποτελεί κοινό όραμα και ανεπίστρεπτη πορεία.
5. Σε σχέση με τα σχολικά εγχειρίδια της γειτονικής Αλβανίας, υπενθυμίζω ότι οι δύο χώρες έχουν συστήσει Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ως αντικείμενο την εξέταση του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων και τον εντοπισμό των σημείων που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, με τελικό σκοπό την αναθεώρησή τους.
6. Η Αλβανία απέκτησε πρόσφατα το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Απέκτησε, δηλαδή, ένα καθεστώς που η ΠΓΔΜ έχει ήδη από το 2005 ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο πιο προωθημένο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οφείλω να τονίσω, όπως επισημαίνω με κάθε ευκαιρία και στους Αλβανούς συνομιλητές μου, την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου πλαισίου αναφοράς, θεσμικού και πολιτικού. Αυτό είναι τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας. Η συνέπεια στην τήρηση της ευρωπαϊκής πρακτικής για όλα τα θέματα, αποτελεί έναν σταθερό και ασφαλή δείκτη στην ευρωπαϊκή αυτή πορεία, την οποία η Ελλάδα ανέκαθεν στήριξε αταλάντευτα.
11 Δεκεμβρίου, 2014