Απάντηση ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου στη Βουλή, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου περί συναντήσεων Ελλάδας-Σκοπίων, για θέματα που άπτονται της επίλυσης του ονόματος για την ΠΓΔΜ (22.09.11)

Πρωτολογία

Με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο θέλω να επαναλάβω την σαφή και ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας, την εθνική θέση που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί από την ημέρα που αναλάβαμε την εξουσία, πριν από δύο χρόνια. Μία θέση, θέλω να υπενθυμίσω, η οποία υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων μέσα στο Κοινοβούλιο. Με ειλικρινή διάθεση στο πλαίσιο πάντα των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέλουμε να υπάρξει επίλυση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, η οποία να είναι με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις, δηλαδή μία οριστική και καθολική επίλυση του θέματος.

Θέλω επίσης με κατηγορηματικό τρόπο να πω ότι δεν υπάρχει ούτε παρασκήνιο, ούτε διγλωσσία από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, ούτε φυσικά οποιουδήποτε άλλου τύπου συζήτηση. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είναι μία θέση που την επαναλαμβάνουμε παντού, όπου βρεθούμε, είτε στα Συμβούλια Υπουργών, είτε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, είτε σε επίπεδο κορυφής στις διμερείς επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού των Σκοπίων. Θέλουμε να υπάρξει μία λύση, αλλά βέβαια μία λύση μέσα στην εθνική γραμμή που η πλειοψηφία των Ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και ευρύτερα η Ελληνική κοινωνία υποστηρίζει.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα απέναντι σε αυτήν την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας; Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αδιαλλαξία από την πλευρά των Σκοπίων. Ακόμα και μετά τις εκλογές συνεχίζεται αυτή η αδιαλλαξία. Είδαμε μάλιστα να γίνονται και οι διάφορες γιορτές και όλες αυτές οι υπερβολές, που ξέρετε ότι με σαφήνεια όχι απλώς έχουμε αποδοκιμάσει, τα έχουμε αναδείξει, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες από την πλευρά μας κινήσεις και διαβήματα. Και γι’ αυτό το λόγο, και ο Επίτροπος ο αρμόδιος για τη διεύρυνση ο κύριος Fulle που ήταν πριν από λίγες μέρες στα Σκόπια ήταν σαφής και κατηγορηματικός, και αυτό δείχνει ότι και η δική μας η δουλειά πιάνει τόπο. Δηλαδή πλέον και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Διεθνής Κοινότητα δεν κοιτάει προς την Ελλάδα όπως πριν από μερικά χρόνια. Έχει κατανοήσει ότι η επίλυση του θέματος είναι όρος σταθερότητας, ειρήνης και συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, και ότι η αδιαλλαξία βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Γι’ αυτό και η δήλωση του Επιτρόπου Fulle ήταν σαφής γύρω από αυτό το θέμα. Άρα λοιπόν κατηγορηματικά εμείς στηρίζουμε τη διαδικασία του ΟΗΕ, δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία συζητήσεων ή παρασκηνίου. Με τη σαφή εθνική θέση προσερχόμαστε και πιστεύουμε ότι είναι μία θέση που αποδεικνύει ότι η οποιαδήποτε Ευρωατλαντική προοπτική της FYROM, αναγκαστικά θα περάσει μέσα από την έμπρακτη απόδειξη καλής γειτονίας και φυσικά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Δευτερολογία

Φαντάζομαι, αγαπητέ συνάδελφε, ότι δεν αμφισβητείτε τον πατριωτισμό κανενός συναδέλφου σε αυτό το Κοινοβούλιο. Θέλω λοιπόν να σας πω, πότε είναι ισχυρή μία χώρα και πότε με ισχύ υπερασπίζεται τα δίκαιά της; Νομίζω ότι τα υπερασπίζεται όταν έχει γνώμονα και πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και όταν έχει επιχειρήματα τα οποία βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Η ισχύς της Ελλάδας, την οποία μπορεί και την αναδεικνύει παντού και είναι ισχυρή η εξωτερική μας πολιτική οφείλεται στο ότι ακριβώς βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Καταδικάζουμε οτιδήποτε διαφορετικό και αλίμονο εμείς με ανοικτά εθνικά θέματα, αν δεν είχαμε αυτή τη θέση. Η ισχύς μας βασίζεται στην εθνική στρατηγική, την οποία έχουμε στο συγκεκριμένο θέμα, μία σαφή εθνική γραμμή την οποία υπερασπιζόμαστε σε όλα τα διεθνή fora και φυσικά σε κάθε έκφραση της εξωτερικής μας πολιτικής, στην ενότητα του ελληνικού λαού και στην αυτοπεποίθηση γύρω από τον πολιτισμό και την ιστορία μας, την οποία βέβαια οφείλουμε να αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία.

Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα της ΑΟΖ και των ερευνών που κάνει η Κύπρος, πρέπει να σας επισημάνω ότι εδράζεται και αναπτύσσει αυτή την πρωτοβουλία που είναι καθ’ όλα σύμφωνη με τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους μας, επειδή ακριβώς εδράζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, στο Διεθνές Δίκαιο. Λοιπόν, μην υποβαθμίζετε την ισχύ που έχει η πάγια αρχή της Ελλάδας να συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο, γιατί αυτό είναι και η μεγάλη ισχύς του ελληνισμού στην ανάδειξη των εθνικών μας θεμάτων.

Και επειδή αναφερθήκατε σε αυτό το θέμα, θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και οι υπηρεσίες του δίνουν μάχη εκ του συστάδην γύρω από αυτό το θέμα της ονομασίας όταν αφορά προϊόντα και έχει να κάνει με κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τη σοβαρή οικονομική κρίση, συνεχίζει να είναι η πιο ιστορική και παλιά δημοκρατία στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή μας, παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας. Αυτό είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα στη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Άρα λοιπόν κατηγορηματικά επανέρχομαι στην αρχική σας ερώτηση. Η θέση μας είναι σαφής, είναι μία θέση που πλέον έχει κερδίσει τη συμπαράσταση και των άλλων Ευρωπαίων εταίρων μας, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και αυτό που αναφέρατε, τα αγάλματα, οι γιορτές και όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν αποδοκιμαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως και τα ευρωπαϊκά κείμενα είναι σαφή, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η αδιαλλαξία είναι από την πλευρά των Σκοπίων. Αυτή λοιπόν είναι η δύναμή μας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πραγματικά και την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή μας και φυσικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

22 Σεπτεμβρίου, 2011