Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ζώνης Schengen, στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, κάνει χρήση υπηρεσιών εξωτερικού παρόχου, στον οποίον απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για θεώρηση, προκειμένου να λάβουν πληροφορίες, να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα βιομετρικά τους στοιχεία και το τέλος θεώρησης. Για τις εν λόγω υπηρεσίες καταβάλλονται από τους αιτούντες, απευθείας στον πάροχο, τα προβλεπόμενα από τον κώδικα θεωρήσεων χωριστά τέλη εξυπηρέτησης.
Σύμφωνα με το Άρθρο 43 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 810/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 για τη θέσπιση ενωσιακού κώδικα θεωρήσεων, (κώδικας θεωρήσεων), «Τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να συνεργάζονται με εξωτερικό πάροχο υπηρεσιών από κοινού με ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, με την επιφύλαξη των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων και ανταγωνισμού». Περαιτέρω, στις παρ. 7 και 8 προσδιορίζονται τα κριτήρια επιλογής των παρόχων από τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η φερεγγυότητα των παρόχων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Παρ. 7. Κατά την επιλογή εξωτερικού πάροχου υπηρεσιών, το οικείο ή τα οικεία κράτη μέλη εξετάζουν λεπτομερώς τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία της επιχείρησης (συμπεριλαμβανόμενων των αναγκαίων αδειών λειτουργίας, της εγγραφής στα επαγγελματικά μητρώα, των καταστατικών αρχών της, των τραπεζικών συμβάσεων) και διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Παρ. 8. Το οικείο ή τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι ο επιλεγμένος εξωτερικός πάροχος υπηρεσιών συμμορφώνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που του επιβάλλονται με τη νομική πράξη που αναφέρεται στην παράγραφο 2».
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκήρυξε, την 30η.06.2015, Δημόσιο Ανοικτό Διεθνή Διαγωνισμό για την ανάδειξη Παρόχου Υπηρεσιών Υποστήριξης των Προξενικών Αρχών ή των Προξενικών Γραφείων Διπλωματικών Αποστολών στη Διαδικασία Χορήγησης Θεωρήσεων Εισόδου. Ο Διεθνής Διαγωνισμός διενεργήθηκε, τηρώντας και ακολουθώντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και διαδικασίες που προβλέπονται. Αρχικά, προσφορές υπέβαλαν έξι εταιρίες. Τον Οκτώβριο του 2017, το Υπουργείο Εξωτερικών υπέγραψε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία «Global Visa Center World (Hellas)», αφού προηγουμένως εξετάστηκαν επισταμένως και απορρίφθηκαν από τα αρμόδια δικαστικά όργανα όλες οι ενστάσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρακτική της συνεργασίας με πάροχο έχει συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δυνητικών αιτούντων θεώρηση, στο βαθμό που δίδεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση και σε περιοχές όπου οι Προξενικές μας Αρχές βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους. Μέσω της συνεργασίας με τον πάροχο έχουν αυξηθεί θεαματικά τα σημεία κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς και γεωγραφική έκταση, όπως πχ. Ρωσία, Κίνα και Ινδία, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση στον συνολικό αριθμό χορηγηθεισών θεωρήσεων και κατ’ επέκταση στο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και τα συνεπαγόμενα οικονομικά οφέλη.
Ας σημειωθεί ότι την εν λόγω πρακτική ακολουθούν και οι ανταγωνίστριες προς την Ελλάδα χώρες τουριστικού προορισμού Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κα. Το Ελληνικό Δημόσιο ωφελείται περαιτέρω και από το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να αποστείλει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων στο εξωτερικό για να στελεχώσουν τις Προξενικές Αρχές, ώστε να μπορέσουν αυτές να διαχειρισθούν τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων θεώρησης, αφού οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από την πάροχο εταιρεία, η οποία, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ως άνω αναφερομένη σύμβαση, οφείλει να προσλαμβάνει δικούς της υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων να καταθέσουν αίτηση θεώρησης.
Τέλος, σημειώνεται ότι η ανάδοχος εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο ποσοστό επί των εσόδων της, κάτι που επίσης συνιστά ένα άλλο οικονομικό όφελος για τη χώρα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Γιώργος Κατρούγκαλος
23 Νοεμβρίου, 2018