Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR) αποτελεί έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών. Ως εκ τούτου, το EUROSUR συνιστά ένα νέο μέσο πολιτικής το οποίο εξορθολογίζει την υπάρχουσα συνεργασία και επιτρέπει τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα επιτήρησης των συνόρων τόσο μεταξύ των κρατών-μελών, όσο και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX).
Επισημαίνεται ότι το EUROSUR αφορά στη συνεργασία και στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε, γεγονός που σημαίνει ότι τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, δεν έχουν καμιά σχετική εμπλοκή.
Η επιτήρηση των συνόρων αναμένεται να συντελέσει στην ενίσχυση των ακόλουθων στόχων:
- μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ε.Ε. απαρατήρητα,
- ελαχιστοποίηση του αριθμού των θανάτων των παράνομα διακινουμένων μεταναστών στη θάλασσα,
- ενδυνάμωση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε. εν συνόλω, μέσω της πρόληψης του διασυνοριακού εγκλήματος και τον περιορισμό απωλειών ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα,
- ενίσχυση της ικανότητας εντοπισμού λαθρομεταναστών,
- ισχυροποίηση της εσωτερικής ασφάλειας,
- πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη τον Φεβρουάριο του 2008 σε Ανακοίνωση και στις 23-24 Ιουνίου 2011 το Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Επιτροπή να προβεί σε πρόταση Σχεδίου Κανονισμού για τον EUROSUR. Τον Οκτώβριο του 2013 ο Κανονισμός υιοθετήθηκε, καθόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR). Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία από τις 2 Δεκεμβρίου 2013.
Στην εν λόγω πρόταση καθορίζονται, μεταξύ άλλων, το εύρος εφαρμογής του EUROSUR, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των προβλεπόμενων Συντονιστικών Κέντρων και του FRONTEX, το εύρος συνεργασίας, η μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και οι συνεπαγόμενες υποχρεώσεις των κρατών- μελών. Κεντρικό σημείο της ανωτέρω πρότασης ήταν η υποχρέωση δημιουργίας Εθνικών Συντονιστικών Κέντρων (National Coordination Centres).
Το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε ενεργά στις επί του θέματος συσκέψεις με συναρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας /ΓΕΕΘΑ, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Ναυτιλίας), όπου και τελικά αποτυπώθηκαν οι τελικές θέσεις της χώρας μας.
10 Ιανουαρίου, 2014