Απάντηση στην Κοινοβουλευτική Ερώτηση υπ’ αριθμ. 4764/09.01.2019 Βουλευτή κ. Νικόλαου Ι. Νικολόπουλου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας στην Αλβανία.

Αντιδράσαμε εγκαίρως και με αποφασιστικότητα έναντι των προσφάτων κινήσεων της αλβανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά της υιοθετηθείσας απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου, δια της οποίας παραχωρούνται αυθαιρέτως στο Υπουργείο Τουρισμού, προς αξιοποίηση, τεμάχια γης, που περιλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών, καθώς και το προωθούμενο, προς ταχεία ψήφιση, σε αλβανικό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε χωρίς διαβούλευση με ιδιοκτήτες και διεθνείς εταίρους της Αλβανίας.

Πέραν της ανακοινώσεως του ΥΠΕΞ, προχωρήσαμε σε ενημέρωση εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας (κρατών και αρμοδίων διεθνών οργανισμών). Αποδώσαμε, βεβαίως, ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μάλιστα το περιουσιακό, αλλά και η εν γένει προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των 5 Κύριων  Προϋποθέσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Στο πλαίσιο αυτό, καταστήσαμε σαφές προς όλες τις πλευρές ότι η τήρηση, από πλευράς Αλβανίας, της διεθνούς και ευρωπαϊκής υποχρέωσής της να σέβεται, στην πράξη, τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας σε όλη την επικράτειά της, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο, όχι μόνο για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και για την ευόδωση των ευρωπαϊκών προσδοκιών των Τιράνων. Συναφώς, υπενθυμίζω την πλέον πρόσφατη σχετική αναφορά του κ. Πρωθυπουργού, κατά την Κοινή Συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, κυρία Μέρκελ, στην οποία συνέδεσε άμεσα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ζητούμενο είναι η ανάκληση της απόφασης του αλβανικού Υπουργικού Συμβουλίου και η απόσυρση του νομοσχεδίου για το περιουσιακό.

Σε αυτό το πλαίσιο, και πέραν των άλλων ενεργειών, απέστειλα επιστολές προς την Αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπο ΚΕΠΠΑ κυρία Μογκερίνι και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας κ. Χαν, δια των οποίων τους επεσήμανα τη σοβαρότητα και κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς και την ανάγκη η αλβανική πλευρά να αποσύρει τις εν λόγω νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Είναι ευνόητο ότι οι καλές γειτονικές σχέσεις και η προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα πεδία με την Αλβανία δύναται να προάγει και τις συνθήκες διαβίωσης των εκεί ομογενών μας, καθώς επίσης να λειτουργήσει απολύτως επωφελώς για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία στις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

Όμως, η προώθηση των διμερών σχέσεων, απαιτεί αμοιβαία βούληση, η οποία πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός

Γιώργος Κατρούγκαλος

21 Ιανουαρίου, 2019