Απάντηση στην υπ’ αριθ. 1201 από 11.10.2019 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά με αδιάπτωτο ενδιαφέρον και τη δέουσα ευαισθησία, τις εξελίξεις των εκκλησιαστικών υποθέσεων στη Βόρεια Μακεδονία. Εν προκειμένω, η ελληνική Πολιτεία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της Συμφωνίας της Νις, που αποτελεί τη βάση άρσης του σχίσματος και αποκατάστασης της κανονικότητας της Εκκλησίας στη γειτονική μας χώρα. Η Εκκλησία της Ελλάδος, μέχρι σήμερα, αναγνωρίζει την επικράτεια της Βορείου Μακεδονίας ως κλίμα του Πατριαρχείου της Σερβίας, με νόμιμο εκπρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη (Βρανισκόφσκι).

Η χώρα μας έχει ιδιαιτέρως τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, αναγορεύοντάς τον επίτιμο διδάκτορα Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (16.5.2017), ενώ, προσφάτως, στις 26.7.2019, με καθυστέρηση οκτώ ετών από την υποστήριξη της διδακτορικής του διατριβής, αναγορεύθηκε διδάκτορας Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λόγοι ανωτέρας βίας, με σημαντικότερο τη φυλάκισή του, από την τότε κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, δεν είχαν επιτρέψει έως τότε την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η Ελληνική Πολιτεία, ωστόσο, δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών ή άλλων Εκκλησιών, εν προκειμένω, του Πατριαρχείου Σερβίας. Η αποφυλάκιση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιωάννη, το 2015, αναμφισβήτητα διευκολύνει τις διαδικασίες διαλόγου προς εξεύρεση λύσης και επιστροφής της Εκκλησίας της Βορείου Μακεδονίας στην κανονική τάξη.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

11 Νοεμβρίου, 2019