Απάντηση στην υπ’ αριθ. 150 από 30.8.2018 Αναφορά του Βουλευτή κυρίου Νικολάου Ι. Νικολόπουλου

Η Συμφωνία των Πρεσπών επιλύει την, επί δεκαετίες, εκκρεμή διαφορά περί το ονοματολογικό της πΓΔΜ, καλύπτοντας πάγιες θέσεις της χώρας μας.

Η Συμφωνία αναφέρεται σε «ιθαγένεια» (‘nationality’). Δεν περιέχει τον όρο «εθνότητα» (‘ethnicity’) σε σχέση με την πΓΔΜ. Δεν θα ήταν, άλλωστε, δυνατό να τον περιέχει για ένα κράτος, η κοινωνία του οποίου, βάσει του ίδιου του Συντάγματός του, χαρακτηρίζεται πολυ-εθνοτική (‘mutli-ethnic society’).

Στο Άρθρο 7 (4) της ανωτέρω Συμφωνίας, η γειτονική χώρα αποκηρύσσει οιαδήποτε διεκδίκηση σχέσης της με την Αρχαία Μακεδονία, η ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της οποίας κατοχυρώνεται έναντι του «ψευδο-μακεδονισμού». Ειδικότερα, η διάταξη του Άρθρου 7(4) προβλέπει  ότι: «Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, ιστορία, κουλτούρα και κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους».

Επιπροσθέτως, τα Σκόπια αναλαμβάνουν να αναθεωρήσουν το πρόγραμμα «εξαρχαϊσμού» (αγάλματα, κτίρια, ονόματα δημόσιων υποδομών, κ.α.), σεβόμενα εμπράκτως την αμιγώς ελληνική ιστορική/πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας. Δεσμεύονται επίσης να μην ξαναχρησιμοποιήσουν τον Ήλιο της Βεργίνας, αφαιρώντας τον εντός έξι μηνών από όλους τους δημόσιους χώρους [ βλ. Άρθρα 8(2), 8(3) ].

Ως προς τη γλώσσα της γείτονος, καθορίζεται σαφώς ότι αυτή ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών.

Πιστεύουμε ότι, μόλις τεθεί σε ισχύ, η Συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, επ’ ωφελεία -με πολιτικά και οικονομικά κριτήρια- και της χώρας μας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

13 Σεπτεμβρίου, 2018