Απάντηση στην υπ’ αριθ. 1859 από 25.09.2018 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Δεδομένου ότι τα ερωτήματα, που τίθενται σε εν θέματι Κοινοβουλευτική ερώτηση, αφορούν και σε αρμοδιότητες Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι πλήρως ενήμερο και παρακολουθεί συστηματικά και με τη δέουσα προσοχή τις εξελίξεις στην Αλβανία, ιδίως σε σχέση με την κατάσταση της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ). Η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας, μεταξύ των οποίων η παροχή ελληνόφωνης εκπαίδευσης, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στρατηγική επιλογή της χώρας μας αποτελεί η ανάπτυξη φιλικών και συνεργατικών δεσμών με τη γειτονική Αλβανία, που θα διευκολύνει την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων μέσα από το διάλογο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης. Στην ημερήσια διάταξη των εντατικών διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών, που άρχισαν το 2016, συμπεριλαμβάνονται ανελλιπώς ζητήματα σχετικά με την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αλβανία, αλλά και το περιεχόμενο των αλβανικών σχολικών εγχειριδίων, στα οποία έχουν από ετών εντοπισθεί προβληματικές αναφορές, προάγουσες αλυτρωτισμό και μισαλλοδοξία έναντι της χώρας μας και άλλων βαλκανικών χωρών, με όχημα την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ) για τα σχολικά Εγχειρίδια, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό σε εφαρμογή της Μορφωτικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας του 1998 και του Εκτελεστικού αυτής Προγράμματος Μορφωτικής Συνεργασίας του 2003, ολοκληρώθηκε η εξέταση του συνόλου των αλβανικών σχολικών βιβλίων και συμφωνήθηκε η απάλειψη απαράδεκτων αναφορών, όπως «αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα», καθώς και η αφαίρεση απεικονιστικού υλικού (χάρτες, φωτογραφίες κ.α.) αντίστοιχου περιεχομένου. Η ΜΕΕ έχει συνεδριάσει συνολικά 5 φορές, 3 από τις οποίες κατά την τελευταία διετία (1η συνάντηση έλαβε χώρα το 2007 στην Αθήνα, η 2η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 2014 στα Τίρανα, η 3η συνάντηση στις 21.2.2017 στην Αθήνα, η 4η στις 17.1.2018 στα Τίρανα και η τελευταία, 5η συνάντηση στις 20.3.2018 στην Αθήνα), με θετικά αποτελέσματα. Οι συμφωνηθείσες αλλαγές θα εφαρμοστούν για όλα τα σχολικά βιβλία από το Σεπτέμβριο 2019, με μόνη εξαίρεση τα σχολικά βιβλία όπου απαιτείται η έκδοση νέων αναλυτικών προγραμμάτων (curricula), για τα οποία ως προθεσμία εφαρμογής των αλλαγών ορίζεται ο Σεπτέμβριος 2020.

Ως προς την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αλβανία - όπου λειτουργούν μειονοτικά δημόσια ελληνικά σχολεία (εντός των μειονοτικών ζωνών), καθώς και ιδιωτικά ελληνικά σχολεία (εκπαιδευτήρια «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χειμάρρα, Αρσάκειο Τιράνων, 12τάξιο σχολείο της Αρχιεπισκοπής «Πρωταγωνιστές») - υφίστανται αντικειμενικές δυσκολίες συνδεόμενες με τη γενικότερη κατάσταση της ΕΕΜ και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, τις οποίες η ελληνική πλευρά καταβάλλει κάθε δέουσα προσπάθεια να υπερβεί. Η ενεργή στήριξη των ελληνόφωνων σχολείων που λειτουργούν στην Αλβανία είναι δεδομένη. Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εν εξελίξει εσωτερική διαδικασία στην Αλβανία για υιοθέτηση της εφαρμοστικής νομοθεσίας του Νόμου-Πλαισίου (ψηφίσθηκε από το Αλβανικό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο 2017) για τις Εθνικές Μειονότητες, βάσει των οποίων θα εκσυγχρονισθεί η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων – συμπεριλαμβανομένης της μειονοτικής εκπαίδευσης και χρήσης γλώσσας -  σε όλη την αλβανική επικράτεια.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

5 Οκτωβρίου, 2018