Η θέση του Υπουργείου Εξωτερικών για το δημοψήφισμα στη γειτονική πΓΔΜ αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση της 30ης Σεπτεμβρίου 2018, η οποία είναι αναρτημένη στον ιστότοπο www.mfa.gr. Επισημαίνεται ότι, όπως αναφέρεται στην τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης, τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.
Σημειώνεται η συντριπτική επικράτηση του «ΝΑΙ», με ποσοστό 91,46%, μεταξύ των πολιτών της γείτονος που ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Επισημάνθηκε, από την άλλη, το αντιφατικό της, μικρότερης του αναμενομένου, συμμετοχής. Βεβαίως, η αποχή δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με την αρνητική ψήφο. Η ανεπαρκής εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων διογκώνει τεχνητά το εκλογικό σώμα της πΓΔΜ στα 1,8 εκατ. ψηφοφόρους.
Το δημοψήφισμα ήταν δυνητικό για την πλευρά της πΓΔΜ και δεν είχε τεθεί ως προϋπόθεση για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας της 17ης Ιουνίου 2018. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, η εκπεφρασμένη βούληση και ειλικρινής επιθυμία μας είναι να ολοκληρωθεί η σειρά των απαιτούμενων ενεργειών και διαδικασιών και να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, προς όφελος των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής.
Η Συμφωνία αναφέρεται σε «ιθαγένεια» (‘nationality’), που είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος, και δεν περιέχει τον όρο «εθνότητα» (‘ethnicity’). Δεν θα ήταν άλλωστε δυνατό να περιέχει τον συγκεκριμένο όρο για το σύνολο των πολιτών ενός κράτος (της πΓΔΜ), η κοινωνία του οποίου, σύμφωνα με το Σύνταγμά του, περιγράφεται ως πολυσυλλεκτική πολλών λαών. Ως προς τη γλώσσα, προβλέπεται ρητώς ότι αυτή ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών [Άρθρο 7(4)].
Υπενθυμίζεται ότι η αλληλουχία των ενεργειών που προβλέπεται στη Συμφωνία, προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ, είναι σε εξέλιξη. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
23 Οκτωβρίου, 2018