Απάντηση στην υπ’ αριθ. 3136 από 1.2.2018 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικόλαου Νικολόπουλου.

Οι κυβερνήσεις της πΓΔΜ, υπό τον κ. Γκρούεφσκι, υποστήριξαν εμπράκτως το ψευδο-ιδεολόγημα του «μακεδονισμού», τμήμα του οποίου είναι το γνωστό «πρόγραμμα εξαρχαϊσμού», σε μια μάταιη απόπειρα να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει υιοθετήσει στο ζήτημα αυτό πιο προσεκτική προσέγγιση. Οι πρόσφατες αποφάσεις της για τις μετονομασίες του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητοδρόμου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Απομένει πολύς δρόμος ακόμα για την άρση του «μακεδονισμού».

Ως γνωστόν, η χώρα μας συμμετέχει από το 1993 στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με σκοπό την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με καλή πίστη και εποικοδομητικό πνεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από το 1995, η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει και συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα αυτή υπό την ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία, η Ελλάδα και η πΓΔΜ έχουν αναλάβει διεθνή δέσμευση να διαπραγματευθούν για την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό της γείτονος.

Επισημαίνεται ότι η επίτευξη «αμοιβαίως αποδεκτής» (‘mutually acceptable’) λύσης στο θέμα του ονόματος αποτελεί καίριο κριτήριο για την προώθηση της διεθνούς παρουσίας των Σκοπίων, σύμφωνα με τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης του Βουκουρεστίου του 2008.

Χωρίς να παραγνωρίζεται η εκκλησιαστική διάσταση του ζητήματος, η οποία λαμβάνεται υπόψη, η ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονόμησε και την επίτευξη μιας συνολικής και οριστικής λύσης στο ονοματολογικό, η οποία θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεών μας με τη γειτονική χώρα, καθώς και στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.

Όσον αφορά στη θέση της χώρας μας στο θέμα του ονόματος, αυτή είναι σαφής και έχει διατυπωθεί δημοσίως τόσο από τον κ. Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, κ. Ζάεφ, στο Νταβός της Ελβετίας, όσο και από τον κ. Υπουργό Εξωτερικών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

21 Φεβρουαρίου, 2018