Όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, πολιτική της χώρας μας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας τις επιταγές του Δικαίου της Θάλασσας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με γειτονικά κράτη με σκοπό την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κατόπιν συμφωνίας, δηλαδή με την Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο και Λιβύη.
Οι διαπραγματεύσεις με την κάθε μία από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση, με τις ιδιαιτερότητές της. Η Ελλάδα τις λαμβάνει υπόψη προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο
δυνατό αποτέλεσμα. Είναι ευνόητο, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν επιτυχώς, απαιτείται χρόνος. Ας σημειωθεί, στο σημείο αυτό, ότι το σύνολο των δικαιωμάτων που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων αυτών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεν υπόκειται σε χρονικό ή άλλο περιορισμό. H Ελλάδα δεν επιδιώκει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της μέσω τρίτων. Έχει φροντίσει να ενημερώσει εγκαίρως τη διεθνή κοινότητα για τις θέσεις της τόσο ως προς την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και ως προς τη σημασία που αποδίδει στην επιβεβαίωση του ανυπόστατου και παράνομου χαρακτήρα των δύο τουρκο-λιβυκών συμφωνιών στο πλαίσιο των προσπαθειών για μία σταθερή και βιώσιμη πολιτική λύση στη Λιβύη.
Χάρη σε αυτές τις συντονισμένες ενέργειές μας στο εξωτερικό, η παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει επισύρει τη διεθνή αποδοκιμασία. Ξεχωρίζουμε ιδιαιτέρως, στο σημείο αυτό, τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, του Ιουνίου και του Δεκεμβρίου 2019, καθώς επίσης και τις τοποθετήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το State Department χαρακτήρισε προκλητικό και αντιπαραγωγικό το Μνημόνιο Τρίπολης-Άγκυρας, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα νησιά έχουν γενικό δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή.
Tέλος, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Pompeo, με επιστολή του προς τον κ. Πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την ευημερία και ασφάλεια της Ελλάδας. Κάλεσε τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου να επιλύσουν τις διαφορές τους, σύμφωνα με το Άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη Η.Ε. ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
21 Ιανουαρίου, 2020