Απάντηση στην υπ’ αριθ. 3635 από 20.2.2018 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικόλαου Νικολόπουλου.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστό, σοβαρό και παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, στo πλαίσιo και της Μεικτής Ελληνο-Αλβανικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ) για τα σχολικά εγχειρίδια που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, βάσει της Μορφωτικής Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας του 1998 και τoυ Εκτελεστικού Προγράμματος Μορφωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας του 2003.

Στις 17 Iανουαρίου 2018 διεξήχθη η τέταρτη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής στα Τίρανα, η οποία είχε αρχικώς προγραμματισθεί να διεξαχθεί έως τα μέσα Μαΐου παρελθόντος έτους, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, με ευθύνη της αλβανικής πλευράς, μεταξύ άλλων και λόγω των εκλογών που διεξήχθησαν τελικώς στις 25 Ιουνίου 2017. Οι τρεις προηγούμενες συναντήσεις ΜΕΕ έγιναν το 2007, το 2014 και το 2017. Επισημαίνεται ότι οι δύο τελευταίες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία ελληνικής πλευράς  εντός περιόδου δώδεκα (12) μηνών (Φεβρουάριος 2017-Ιανουάριος 2018).

Κατά (τελευταία) 4η συνεδρίαση, οι δύο πλευρές συζήτησαν για πρώτη φορά  -ως είχε συμφωνηθεί κατά προηγούμενη συνεδρίαση, κατόπιν επιδίωξης της ελληνικής πλευράς-  τα προβληματικά  αλβανικά σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας και της Γεωγραφίας και συμφώνησαν να ανταλλάξουν έγγραφα με παρατηρήσεις τους. Κατόπιν επιμονής της ελληνικής πλευράς για συνέχιση συζήτησης εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, η αλβανική πλευρά συμφώνησε, όπως επόμενη συνάντηση ΜΕΕ πραγματοποιηθεί συντομότατα στην Αθήνα. Αναμένεται ο καθορισμός συγκεκριμένων ημερομηνιών, βάσει συνεννοήσεων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι οιεσδήποτε αναφορές εντός σχολικών εγχειριδίων που δεν συνάδουν με το πνεύμα και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατό. Η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση και η αποφυγή αναπαραγωγής αρνητικών στερεοτύπων είναι επιτακτικό να αποτυπώνονται στα σχολικά εγχειρίδια όλων των χωρών, των ελληνικών βεβαίως μη εξαιρουμένων.

Σημειώνουμε συναφώς ότι η έμπρακτη διασφάλιση των σχέσεων καλής γειτονίας και η προστασία της περιφερειακής σταθερότητας είναι ουσιώδη συστατικά της Διαδικασίας Διεύρυνσης της Ε.Ε. και αποτελούν σταθερό πρόκριμα για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την Ε.Ε. Όπως, άλλωστε, ορίζεται και στα Συμπεράσματα Συμβουλίου ΕΕ Δεκεμβρίου 2016, αποτελεί υποχρέωση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να αποφεύγει πράξεις και δηλώσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Καλής Γειτονίας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

6 Μαρτίου, 2018