Η επιλεκτική ανάγνωση διεθνών κειμένων δεν συμβάλλει στην αποτελεσματική άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελλάδα (Doc. 14450 Part 3) διαπιστώνει στην παράγραφο 91 ότι: «Η Μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα είναι η μόνη αναγνωρισμένη θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923. Τα μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας απολαμβάνουν ειδικών δικαιωμάτων αναφορικά με το θρήσκευμά τους, τη γλώσσα τους και την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα. Είναι θετικό ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν μέτρα για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων τους, όπως η υιοθέτηση νομοθεσίας που επιτρέπει στους μειονοτικούς μαθητές να συμμετέχουν προαιρετικά σε μαθήματα για το Ισλάμ σε ελληνικά δημόσια σχολεία.»
Βεβαίως, η θετική αποτίμηση της έκθεσης για τα πεπραγμένα της Ελληνικής Πολιτείας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, καθώς υπάρχει ειδική μνεία στον νόμο 4491/2017 που υιοθετήθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2017 σχετικά με την δυνατότητα αναθεώρησης αποφάσεων μετά την έκδοση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ως εκ τούτου, η έκθεση δεν διαπιστώνει ότι η χώρα έχει σοβαρές παραλείψεις στις υποχρεώσεις της που αφορούν στο σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Τέλος, θεωρώ ότι η άκριτη αναπαραγωγή δημοσιευμάτων συγκεκριμένης μερίδας του μειονοτικού τύπου, ιδίως στις περιπτώσεις που αυτά δεν εξυπηρετούν τα ειλικρινή συμφέροντα της μειονότητας, προσδίδει σε αυτά μια αναγνωσιμότητα, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που τους αναλογεί.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ
8 Μαρτίου, 2018