Η πολιτική της Ελλάδας στο θέμα της Βενεζουέλας διαμορφώνεται εντός πλαισίου ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ουδέποτε διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, ενώ, τον Ιούλιο του 2019, προχώρησε στην αναγνώριση του J. Guaidó, Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του - του μόνου, δηλαδή, οργάνου που είχε εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες - ως μεταβατικού Προέδρου της χώρας. Η νέα Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, η έναρξη των εργασιών της οποίας έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου του 2021, δεν αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το προσεχές διάστημα αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η στάση των διεθνών δρώντων, μεταξύ των οποίων και της ΕΕ, για το ζήτημα της Βενεζουέλας.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση απέλασης, ως persona non grata, της Πρέσβεως της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βενεζουέλα, κας Isabel Brilhante Pedrosa αναμένεται ότι θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του Καράκας με την ΕΕ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η ελληνική Πρεσβεία στο Καράκας λειτουργεί αδιάλειπτα, όπως και η εδώ Πρεσβεία της Βενεζουέλας.
Ειδικότερα όσον αφορά τις τοποθετήσεις διπλωματικών υπαλλήλων, υπάρχει συνεχής μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών για την καλύτερη στελέχωση των Αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας πάντα στο πλαίσιο των υφισταμένων δυνατοτήτων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
31 Μαρτίου, 2021