Οι ομογενείς και απόδημοι Έλληνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείαςκαι ειδικότερα του Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και η υποχρέωση της για τη συνεχή στήριξη και ενδυνάμωση των δεσμών της με τον εκτός επικράτειας Ελληνισμό.
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.) του Υπουργείου Εξωτερικών, αποτελεί το επιτελικό όργανο εφαρμογής της πολιτικής της Ελληνικής Πολιτείας για τους Έλληνες της Διασποράς. Η Γ.Γ.Α.Ε. έχει καταγράψει περί τις 3.000 Κοινότητες, Οργανώσεις και Εθνικοτοπικούς Συλλόγους, πρώτης βαθμίδος, δεύτερης βαθμίδος (Ομοσπονδίες Κοινοτήτων και Οργανώσεων, που λειτουργούν σε πολιτειακό ή εθνικό επίπεδο μίας χώρας) και τρίτης βαθμίδος (Συνομοσπονδίες, που λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο).
Η Ελληνική Πολιτεία, μέσω και της Γ.Γ.Α.Ε., αποβλέπει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, όσον αφορά στην Ομογένεια, επιδιώκοντας κυρίως την υποστήριξη των συμφερόντων και προσδοκιών των Ελλήνων του Εξωτερικού.Προτεραιότητα είναι η ενδυνάμωση των δεσμών των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα, καθώς και μεταξύ τους.
Όσον αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Σ.Α.Ε, αυτές ορίζονται με νόμο, σύμφωνα με το Άρθρο 108.2 του Συντάγματος, το οποίο προστέθηκε από τη Ζ’ Αναθεωρητική Βουλή.
Υπό το πρίσμα της μη λειτουργίας του Σ.Α.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2013, λόγω της λήξης της θητείας του Προεδρείου του και της μη σύγκλησης της Τακτικής Συνέλευσης,έχει αναδειχθεί η ανάγκη να κατατεθείνέο σχέδιο Νόμου για την οργάνωσή του, τη διασφάλιση του γνωμοδοτικού και εισηγητικού του ρόλου και την προώθηση των στόχων που έθεσε η Πολιτεία.
Στόχος της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του Σ.Α.Ε., στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, είναιη λειτουργία του Σ.Α.Ε. ως ενός σύγχρονου και ευέλικτου αντιπροσωπευτικού οργανισμού, βασισμένου σε τρείς πυλώνες: την αυτοοργάνωση, την αυτοδιαχείριση και την αυτοχρηματοδότηση.
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού προετοιμάζει το σχετικό σχέδιο Νόμου, για το πλαίσιο λειτουργίας και τον ρόλο του Σ.Α.Ε., τους κανόνες που προβλέπουν και ρυθμίζουν τις αρμοδιότητές του, την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας καθώς και τη λειτουργία των οργάνων του. Η Γ.Γ.Α.Ε. θα προωθήσει το εν λόγω σχέδιο νόμου σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή τηνομοτεχνική επεξεργασία, τη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις και την ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και τους φορείς του απόδημου και ομογενειακού ελληνισμού.
30 Ιουνίου, 2016