Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος.
Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής πολιτείας. Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα μας έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, με απώτερο σκοπό την καθολική αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της συστηματικής εξολόθρευσης και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας από το 1914 έως το 1923. Παράλληλα, η Γενοκτονία των αυτοχθόνων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου προβάλλεται με κάθε πρόσφορη ευκαιρία στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία και τα διπλωματικά στελέχη.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας με ομόφωνα ψηφίσματα της Βουλής των Ελλήνων, και ειδικότερα με τους Νόμους 2193/1994 και 2645/1998 αντιστοίχως, βάσει των οποίων, η 19η Μαΐου και η 14η Σεπτεμβρίου έχουν καθιερωθεί ως ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Κάθε χρόνο, η εν λόγω ημέρα μνήμης τιμάται από την ελληνική Κυβέρνηση, σε πανελλαδικό επίπεδο από πλήθος ποντιακών συλλόγων και οργανώσεων, καθώς και από μεγάλο αριθμό ομογενειακών σωματείων και ενώσεων στο εξωτερικό, με τη στήριξη και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Εν όψει της συμπλήρωσης, φέτος, 100 ετών από το τραγικό και αποτρόπαιο γεγονός της ποντιακής Γενοκτονίας, η εν λόγω ημέρα θα τιμηθεί, ως αρμόζει, ούτως ώστε να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
6 Μαρτίου, 2019