Κατά λόγο αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνονται τα κάτωθι:
1. Το Υπουργείο μας με ανακοινώσεις του έχει επανειλημμένως καταδικάσει τις επιθέσεις σε ξένες διπλωματικές αποστολές. Οι ανακοινώσεις αυτές είναι προσβάσιμες από όλους και λαμβάνουν κάθε φορά την αναγκαία δημοσιότητα.
2. Ομοίως, παρέχονται επανειλημμένως διαβεβαιώσεις προς τους διεθνείς συνομιλητές μας, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν και σε όλα τα επίπεδα, αφενός ότι δεν υφίσταται ουδεμία ανοχή της Πολιτείας απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες και αφετέρου ότι δε θα επιτραπεί αυτές να πλήξουν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
3. Επιπροσθέτως, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου ανταποκρίνονται άμεσα στα σχετικά αιτήματα των ξένων διπλωματικών αποστολών, και προβαίνουν αμελλητί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να λαμβάνουν γνώση αυτών οι Αρχές που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των προσώπων και των κτιριακών εγκαταστάσεων των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα.
4. Η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό έχει, τα τελευταία έτη, αναβαθμιστεί σημαντικά χάρη στην άσκηση ενεργούς και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Το Υπουργείο μας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του, έχει αναπτύξει και προωθήσει σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες έχουν καταστήσει την Ελλάδα πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και έχουν αναδείξει τον κρίσιμο περιφερειακό της ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
5. Ενδεικτικώς, αναφέρονται η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Διάσκεψη των Αθηνών για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και φυσικά τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με την Κύπρο και κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Ιορδανία αλλά και οι πολυμερείς συνεργασίες με χώρες των Βαλκανίων. Συγχρόνως, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επιτευχθεί η εμπέδωση της συνεργασίας με τα ομονοούντα μεσογειακά κράτη μέλη στο πλαίσιο του σχήματος MED 7. Δε θα πρέπει να λησμονείται επίσης η ενισχυμένη παρουσία της Ελλάδας εντός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και η διεκδίκηση εκ μέρους μας της θέσης του μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2024-2025.
6. Ομοίως, οι σχέσεις της Ελλάδας με στρατηγικούς της εταίρους όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από τις ως άνω καταδικαστέες ενέργειες μεμονωμένων ατόμων και ομάδων αλλά, αντιθέτως, έχουν ενισχυθεί, όπως χαρακτηριστικά καταδεικνύει η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα τέλη του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις της με σειρά άλλων χωρών που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο διεθνές στερέωμα τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Τέλος, στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό συνετέλεσε καθοριστικά η επίλυση, συμφώνως προς τα εθνικά συμφέροντα, της μακροχρόνιας διαφοράς αναφορικά με το όνομα της βορείου γείτονος.
7. Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας αυτό εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
21 Μαρτίου, 2019